تعیین پارامترهای آرچی و واحد های جریان الکتریکی و مقایسه آن با واحد های جریان هیدرولیکی در مخازن ماسه سنگی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI31_213
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1016
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید یار محمدی

کارشناسی ارشد زمین شناسی نفت دانشگاه تهران

حسین رحیم پور بناب

دکتری رسوبشناسی و سنگ رسوب، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

علی کدخدایی

دکتری زمین شناسی نفت،عضوهیئت علمی دانشگاه تبریز

احمد شیرزادی

کارشناس ارشد مهندسی نفت، شرکت نفت خزر

چکیده

بررّسی خصوصیات پتروفیزیکی در مخازن ماسه سنگی با رویکرد تعیین واحد های جریان هیدرولیکی از دیرباز به عنوان روشی مفید جهت زون بندی مخزن استفاده شده است. از طرف دیگر تعیین ویژگی های الکتریکی مخزن تحت عنوان واحد های جریانی الکتریکی از روش های نوینی است که اخیراً در مطالعات پتروفیزیکی مورد استفاده قرار گرفته است. تعیین دقیق واحد های جریان الکتریکی مستلزم در نظر گرفتن شاخص های زون جریان الکتریکی است که با فاکتور سازندی و در نهایت پارامتر های آرچی از جمله توان سیمانی شدن و فاکتور پیچاپیچی ارتباط مستقیم دارد. از کاربردهای دیگر تعیین پارامتر های آرچی بدست آوردن میزان آب اشباع شدگی مخزن و برآورد ذخیره میدان می باشد. در این مطالعه، در یکی از مخازن ماسه سنگی، ابتدا واحد های جریانی هیدرولیکی از طریق تعیین شاخص جریان محاسبه، و با دو روش هوشمند برای تسهیل در پیش بینی امتحان و اعتبار سنجی شده است. در ادامه مطالعه، به تعیین دقیق پارامتر های آرچی m و a پرداخته شده تا بدین وسیله فاکتور سازندی بدست آمده در تعیین شاخص های جریان الکتریکی و زون بندی مخزن با استفاده از تعیین واحد های جریانی الکتریکی بکار برده شود. در انتها نیز این دو مفهوم پتروفیزیکی در مخزن ماسه سنگی با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج نشان داده شده بیانگر آن است که واحد های جریانی هیدرولیکی که با متد های مختلف به دست آمده است، تطابق خوبی با واحد های جریان الکتریکی دارد و رویکرد تعیین واحد های جریانی الکتریکی که با استفاده از پارامتر آرچی به دست می آید روش مناسب در زون بندی مخازن ماسه سنگی است.

کلیدواژه ها

واحد های جریانی الکتریکی، هیدرولیکی، شاخص جریان، فاکتور سازندی، توان سیمان شدن، فاکتور پیچاپیچی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.