بررسی تاب آوری سرمایه های انسانی در سازمان های دفاعی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: همایش بیعت نهاجا با فرماندهی معظم کل قوا
- کد COI اختصاصی: NPAC01_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 334
نویسندگان
استادیار گروه مدیریت دانشگاه شهید ستاری
دکتری حسابداری، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
تاب آوری مالی نهادهای نظامی لازمه موفقیت این سازمان ها در امور محوله است. نیروی انسانی در این سازمان ها اصلی ترین منبع بوده و بکارگیری بهینه آنان منجر به بهبود کیفیت امنیت که اصلی ترین خدمت ارائه شده توسط آنان به جامعه بوده، می گردد. تاب آوری پایین کارکنان نیروی نظامی یکی از چالشهای اساسی در موفقیت آنها در شرایط بحرانی است و توجه به شاخصه هایی همچون رشد و شکوفایی کارکنان، آموزش مداوم آنان، توجه به خلاقیت و نوآوری آنان منجر به بهبود سطح کارآیی و بهره وری شده و زمینه را برای تاب آوری آنان فراهم می آورد. این پژوهش با رویکرد تحلیل تم سعی در بررسی شاخصه های مرتبط با تاب آوری کارکنان فعال در یکی از نهادهای نظامی کرده است. در این رابطه پس از بررسی مبانی نظری در رابطه با تاب آوری کارکنان، شاخصه های بدست آمده از طریق رویکرد مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مصاحبه های انجام شده از طریق نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای بررسی موضوع ۱۵ خبره که دارای ویژگی های «در دسترس بودن»، «شناخته شدن بودن» و «آمادگی جهت انجام مصاحبه» بودند مورد مصاحبه قرار گرفنند. خبره اول با توجه به شاخصه شناخته بودن توسط سایرین انتخاب و خبرگان بعدی با رویکرد انتخاب گلوله برفی انجام شد. هر چند اشباع نظری در مصاحبه ۱۲ام محرز گردید، ولی پژوهشگران برای اطمینان از این موضوع مصاحبه را تا نفر ۱۵ام ادامه دادند. نتایج نشان می دهد که شاخصه های مرتبط با رویه استخدام و بکارگیری، توجه به شاخصه های مالی فردی کارکنان، وضعیت فرهنگی جامعه، سیستم آموزشی مناسب، وضعیت سازمان، سیستم پرداخت مزایا، سیستم ارائه خدمات رفاهی، ارزیابی عملکرد کارکنان، توجه به توانایی ها و صلاحیت فردی کارکنان، شاخصه های مرتبط با ترفیع کارکنان، سرپرستی مناسب، ایجاد انگیزه در کارکنان بر سطح تاب آوری کارکنان موثر بوده است.کلیدواژه ها
تاب آوری مالی، نهاد نظامی، تحلیل محتوا، مصاحبه نیمه ساختاریافتهمقالات مرتبط جدید
- The Constructive Role of the Basij Organization as a Global Model in Preventing Terrorism
- تبیین نقش استعمار و استکبار جهانی در جنگ های معاصر در کشورهای اسلامی و راهکارهای مقابله با آن
- نفس و جامعه: تاثیرات اجتماعی در اندیشه مذاهب اسلامی
- همدردی وهمدلی اسلامی وپرهیزازتنش بین برادران ایمانی
- اصالت احتیاط در حرمت نفس انسانی به مثابه یک قاعده فقهی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.