تحلیل ساختاری گسل شوقان در منطقه کپه داغ (شمال خاور ایران)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI31_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیتا جاوید فخر

Aix-Marseille Univ, CEREGE, UMR ۶۶۳۵, ۱۳۵۴۵ Aix en Provence cedex ۴, France - دانشگاه زنجان- دانشکده علوم- گروه زمین شناسی.

سیران احمدیان

تهران- خیابان مطهری- پلاک ۳۰۳

اسماعیل شبانیان

Aix-Marseille Univ, CEREGE, UMR ۶۶۳۵, ۱۳۵۴۵ Aix en Provence cedex ۴, France

اولیویه بلیه

Aix-Marseille Univ, CEREGE, UMR ۶۶۳۵, ۱۳۵۴۵ Aix en Provence cedex ۴, France

چکیده

کپه داغ کوهزادی فعال شامل یک قلمرو دگرریختی با راستای شمال باختری می باشد که در مرز شمال خاوری پهنه برخورد عربی – اوراسیا گسترده شده است. کوههای کپه داغ با وسعتی در حدود ٦٠٠ کیلومتر در امتداد مرز ترکمنستان از دریای خزر تا افغانستان گسترده شده است. این پژوهش بر تحلیل ریخت زمین ساختی از گسلش فعال در بخشی از منطقه کپه داغ باختری (پهنه گسلی شوقان) متمرکز است. گسل شوقان با راستای عمومی خاوری - باختری یکی از گسلهای اصلی در منطقه کپه داغ باختری می باشد. بر اساس شواهد موجود در تصاویر ماهواره ای، مطالعات صحرایی و برداشت های انجام شده گسل شوقان گسلی فعال با ساز و کار راستالغز چپگرد می باشد. بر اساس اندازه گیری های کینماتیک در منطقه، رژیم تکتونیکی ترافشارشی با راستای شمال خاوری - جنوب باختری دارد. زلزله های تاریخی و زمین لرزه (σ امروزی، تنش اصلی بیشینه ( ١ های رخ داده در قرن جاری نشان می دهند که منطقه شمال خاور ایران از لحاظ لرزه خیزی فعال است. زمین لرزه ٦.۵ ریشتر از ابتدای قرن نوزدهم در منطقه کپه داغ رخ داده است. رویداد این - هایی ویرانگر با بزرگی بین ٧.۵ زمین لرزه در پیوند تنگاتنگ با فعالیت لرزه ای گسلهای اصلی منطقه است که نمونه ای از آن در این نوشتار بررسی شده است.

کلیدواژه ها

کپه داغ- گسل شوقان- تکتونیک فعال- شواهد زمین ریخت شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.