بررسی فرآیند تقطیرغشایی جهت تصفیه تکمیلی پساب پالایشگاه نفت بندرعباس به منظور استفاده مجدد در صنعت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 29، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-29-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جلایر

دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمد کریمی

دانشکده مهندسی نساجی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

سید مهدی برقعی

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

امیرحسام حسنی

دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

در این تحقیق از سامانه تقطیر غشایی به روش شکاف هوا، AGMD، برای تصفیه تکمیلی پساب خروجی از تصفیه خانه پالایشگاه نفت بندرعباس استفاده گردید. غشاهای به کار رفته در این سامانه از نوع تجاری، با دو اندازه حفرات مختلف ۲۲/۰ و μm ۴۵/۰ و از جنس PTFE با نگهدارنده PP بود. جریان سرد در دمای C° ۲۰ ثابت نگه داشته شد و تاثیر برخی عوامل فرآیندی بر مقدار شار آب، شامل دمای خوراک (جریان g) ، شکاف هوایی، غلظت پساب و اندازه حفرات غشا مورد مطالعه قرار گرفت؛ دمای خوراک ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰ و C°۸۰، شکاف هوایی ۶ و mm ۱۲، غلظت خوراک ۷۸۰ ، ۲۱۰۰ ، ۳۲۵۰ ، ۴۴۰۰ و μs/cm۵۲۰۰ در نظر گرفته شد. همچنین کاهش مقدار شار به دلیل گرفتگی احتمالی غشا مورد بررسی قرار گرفت. حداکثر شار تولیدی در این سامانه با استفاده از غشای μm ۴۵/۰، در حالت شکاف هوایی mm ۶ و در دمای خوراک C°۸۰، مقدار (kg/(m۲.h ۴۴/۱۶ آمد. با افزایش شکاف هوایی از ۶ به mm ۱۲، شار آب ۳۴% کاهش نشان داد در حالی که با کاهش هدایت الکتریکی محلول از ۴۴۰۰ به μs/cm ۷۸۰، مقدار شار تنها ۲۸% رشد را نشان داد. همچنین پس از حدود hr ۳۰ استفاده از غشا بدون هیچ گونه سیستم تمیزکاری، کاهش شار به میزان حدود ۱۲% مشاهده گردید. با توجه به آنالیز آب تصفیه شده نهایی با روش تقطیر غشایی، مقدار TDS حداکثر mg/L۸/۷، COD حدود mg/L ۴ و کلراید کمتر از mg/L ۸ به دست آمد که به خوبی نشان می دهد پساب خروجی تصفیه خانه پالایشگاه بندرعباس با استفاده از تصفیه تکمیلی به روش تقطیر غشایی، قابلیت استفاده در تمامی بخش های مختلف صنعت را دارد.

کلیدواژه ها

تقطیر غشایی, استفاده مجدد, پساب پالایشگاهی, تصفیه تکمیلی, پالایشگاه نفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.