شبیه سازی حرکت آب و شوری در آبیاری قطره ای نواری در کشت ذرت با استفاده از نرم افزار HYDRUS-۲D

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-33-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدتقی حسینی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

هادی رمضانی اعتدالی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

عباس کاویانی

گروه علوم و مهندسی آبیاری دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

مسعود سلطانی

گروه علوم و مهندسی آبیاری دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین

بیژن نظری

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

استفاده از آبیاری تیپ در آبیاری مزارع به سرعت رو به گسترش است. نگرانی از تبعات آن به خصوص افزایش شوری خاک زراعی، ذهن متخصصان آبیاری را مشغول کرده است. هدف از این مطالعه شبیه سازی حرکت آب و املاح در سیستم آبیاری نواری تیپ بود. نتایج نشان داد اگرچه مدل هایدرس توانایی بالایی در شبیه سازی حرکت آب در محیط های متخلخل دارد، ولی این موضوع ارتباط مستقیمی با صحت هندسه جریان داشته و می بایست محدودیت های مدل هایدرس در خصوص تعریف سیستم های آبیاری مورد توجه قرار داده شود. همچنین برای ارزیابی دقت تخمین داده ها توسط مدل، تنها بررسی مناسب بودن شاخص های آماری کافی نبوده و می بایست برآورد مدل از منحنی مشخصه رطوبتی خاک و نیز بیلان آب داده شده به مدل نیز کنترل گردد. در شرایط این تحقیق بهترین نتیجه در زمانی حاصل شد که در آن طول گره های با شرط مرزی جریان متغیر معادل ۱۴/۳ سانتی متر لحاظ شده بود. در بهینه سازی پارامترهای هیدرولیکی خاک شاخص های آماری NRMSE برابر ۳/۹ درصد، RMSE برابر ۰۲۵/۰ (cm۳ cm-۳) و MSE برابر ۰۰۰۶۶/۰ (cm۳ cm-۳)۲ نشان از شبیه سازی عالی مدل بوده و علاوه بر آن بیلان آب داده شده به مدل توسط نرمافزار، معادل ۲۸۵ لیتر محاسبه شد که به مقدار واقعی آب داده شده به زمین یعنی ۲۵۳ لیتر نزدیک بود. مقادیر شاخص های فوق برای بهینه سازی پارامترهای انتقال املاح در خاک به ترتیب برابر ۲/۲۲ درصد، ۱۷/۰ (mgr cm-۳) و ۰۲۸/۰ (mgr cm-۳)۲ به دست آمد.

کلیدواژه ها

حرکت آب, املاح در خاک, فلاکس جریان, مدلسازی, معادله ریچاردز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.