اثرات اقتصادی-اجتماعی احداث سد از دیدگاه ساکنان روستاهای بالادست-مطالعه موردی سد معشوره استان لرستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه ترویج و توسعه آبخیزداری، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_WMJI-9-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا رضایی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه رازی، دانشکده ادبیات و علم انسانی، گروه جغرافیا، کرمانشاه، ایران

آئیژ عزمی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه رازی، دانشکده ادبیات و علم انسانی، گروه جغرافیا، کرمانشاه، ایران

چکیده

سد یکی از طرح های عظیم توسعه ای محسوب می شود. با اجرای این طرح، دریاچه ای در پشت سد تشکیل شده و سطح قابل توجهی از اراضی زیر آب می رود که سبب می شود برای افراد زیادی از ساکنان حاشیه دریاچه اشتغال ایجاد شود. امروزه احداث سد منافع و مضرات اقتصادی- اجتماعی زیادی داشته و تلاش می شود تا در قالب بررسی آثار این طرح، بیش ترین منفعت و کم ترین ضرر حاصل شود. هدف اصلی این تحقیق سنجش نگرش ساکنان ۱۴ روستای بالادست سد از اثرات اقتصادی-اجتماعی ساخت سد معشوره در استان لرستان،  بر زندگی آن هاست. جامعه آماری در این تحقیق شامل ساکنان روستاهای بالادست سد معشوره  می باشد که ۲۹۰ نفر از آن ها بر اساس فرمول کوکران مشخص شدند. بعد از جمع آوری داده ها،  با استفاده از نرم افزارSPSS   رابطه ای معنادار بین متغیر سن افراد با میزان رضایت از اجرای پروژه و مقصد مهاجران در آینده مشاهده شد و نگرش ساکنان در دو مقطع زمانی قبل و بعد از احداث سد و نگرش دو گروه از ساکنان بر اساس میزان اراضی که زیر آب می رود،  بررسی شد. بر طبق نتایج بدست آمده تفاوت قابل ملاحظه ای در نگرش ساکنان در دو مقطع زمانی قبل و بعد از احداث سد و نگرش دو گروه( براساس میزان زیر آب رفتن اراضی شان) وجود داشت و این بیانگر تغییرات ایجاد شده در ابعاد اقتصادی-اجتماعی ساکنان بر اثر ساخت سد است.

کلیدواژه ها

Socio-Economic Attitude, Mashoureh Dam, forced migration, Under Water, Lorestan province

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.