اثر غلظت های مختلف باران اسیدی بر فرآیند پاشمان در خاک خشک و اشباع

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 12، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-12-42_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم علیپور

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

عطااله کاویان

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

کریم سلیمانی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

لیلا غلامی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

افزایش روزافزون جمعیت جهان موجب شده که بهره برداری و مدیریت پایدار از منابع آب و خاک برای تامین نیازها مورد توجه قرار گیرد. بنابراین از پیش نیازهای اصلی مدیریت منابع آب و خاک، بررسی فرسایش خاک و راه کارهای کنترل آن می باشد. همچنین بایستی توجه داشت که باران اسیدی نیز یکی از عواملی است که می تواند باعث فرسایش شده و اثرات مخربی بر خاک و همچنین محیط زیست داشته باشد. بنابراین در این تحقیق به بررسی اثر باران اسیدی بر فرآیند پاشمان خاک تحت شرایط آزمایشگاهی و با استفاده از شبیه ساز باران پرداخته شد. برای انجام آزمایش ها از باران اسیدی با غلظت هایpH  متفاوت ۷۵/۳، ۲۵/۴ و ۲۵/۵ در شرایط خاک خشک و اشباع و در شدت ۴۰ میلی متر بر ساعت استفاده شد. به منظور انجام تحلیل های آماری از نرم­افزارهای SPSS ۲۳ و EXCEL ۲۰۱۳ و آزمون تی تست زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه و دوطرفه در سطح معنی داری ۹۵ درصد استفاده شد. نتایج نشان داد نرخ پاشمان حاصل از باران اسیدی در اسیدیته ۷۵/۳ در مقایسه با نرخ پاشمان حاصل از باران غیراسیدی دارای تفاوت معنی داری در سطح احتمال ۹۵ درصد روی خاک خشک بود، درحالی که در pH ­های ۲۵/۴ و ۲۵/۵ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین مقایسه نرخ پاشمان حاصل از باران اسیدی و غیراسیدی روی خاک اشباع در هیچ یک از تیمارها تفاوت معنی­داری را علیرغم افزایش عددی نشان نداد. نتیجه مقایسه تیمارهای خاک خشک با تیمارهای خاک اشباع، تفاوت معنی­داری را در سطح احتمال% ۹۹ نشان داد که بیان کننده تاثیر مستقیم رطوبت خاک بر مقدار پاشمان می­باشد. با بررسی اثر متقابل رطوبت خاک در شرایط خشک و اشباع شده با غلظت هایpH  متفاوت باران نیز تفاوت معنی داری بین تیمارهای مورد استفاده مشاهده نگردید.

کلیدواژه ها

Acid rain, Dry and saturated soil, Erosion plots, Soil loss, باران اسیدی, خاک خشک و اشباع شده, فنجان پاشمان, هدررفت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.