تعیین و پیش بینی رخساره های منفذی براساس تلفیقی از داده های تزریق جیوه، پتروفیزیکی و پتروگرافی با استفاده از ترکیب شبکه های عصبی خودسازمانده و ماشین بردار پشتیبان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم سفیداری

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

عبدالحسین امینی

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

علی دشتی

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

شبکه منفذی کنترل کننده رفتار سیالات در سنگ مخزن است. در مخازن کربناته بهدلیل عدمتبعیت خصوصیات جریان سیال از بافت رسوبی اولیه، ویژگی های شبکه منفذی باید مستقیما در فرآیند تعیین رخساره استفاده شوند تا بتوان شرایط واقعی مخزن را تحلیل کرد. در این مطالعه با استفاده از ترکیب مطالعات پتروگرافی، پتروفیزیکی و مهندسی مخزن، رخساره های منفذی و سنگی در سازندهای کنگان و دالان در میدان گازی پارس جنوبی مطالعه شدهاند. بر این اساس پنج رخساره منفذی با استفاده از روش شبکه های عصبی خودسازمانده خصوصیات پتروفیزیکی، زمین شناسی و مخزنی منحصربهفردی دارند. براساس خصوصیات این رخساره های منفذی یک روند مشخص کاهش کیفیت مخزنی از رخساره یک به سمت رخساره پنج مشاهده شد. در نهایت برای ارتباط دادن رخساره های معرفیشده و نمودارهای پتروفیزیکی از روش ماشین بردار پشتیبان استفاده شد که با استفاده از روش میانگین مربعات خطا از نمودارهای چاه نگاری، رخساره های معرفیشده را با دقت ۷۸% پیش بینی کرد.

کلیدواژه ها

رخساره منفذی, شبکه عصبی خودسازمانده, ماشین بردار پشتیبان, میدان گازی پارس جنوبی, سازندهای دالان و کنگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.