میکروفاسیس، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند فهلیان در میادین نفتی دشت آبادان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس رمضانی اکبری

زمین شناس یک

حسین رحیم پور بناب

استاد/دانشگاه تهران

محمد رضا کمالی

دانشیار/پژوهشگاه صنعت نفت

رضا موسوی حرمی

استاد/دانشگاه فردوسی مشهد

علی کدخدایی

استاد/دانشگاه علوم تبریز

چکیده

اهداف اصلی این مطالعه بررسی محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی است که بر مبنای داده های پتروگرافی حاصل از خرده ها و مغزه حفاری پایه گذاری شده است. سازند فهلیان یکی از سازندهای گروه خامی با سن نئوکومین و سنگ مخزن های شناخته شده در میادین نفتی دشت آبادان می باشد. ستبرا این سازند در چاه های مطالعه شده در دشت آبادان به طور متوسط ۴۴۰ متر است. فصل مشترک زیرین سازند فهلیان در دشت آبادان با آهک های رسی سازند گرو به صورت تدریجی بوده و در راس نیز تدریجا به آهک های رسی و مارن های سازند گدوان ختم می شود. مطالعه مقاطع نازک تهیه شده از خرده ها و مغزه حفاری منجر به شناسایی ۱۴ ریزرخساره و ۲ لیتوفاسیس گردیده است. محیط رسوبی سازند فهلیان از دو بخش کربناته و مخلوط کربناته-تخریبی تشکیل شده است. بخش کربناته شامل زیر محیط های دریای باز، رمپ خارجی/میانی و داخلی می باشد. محیط کربناته-تخریبی از سه بخش رسی، لایه های ماسه ای و آهک های رسی تشکیل می شود. توالی رسوبی در بخش کربناته نشان دهنده رمپ با شیب یکنواخت می باشد، که توسعه پشته های سدی موجب تشکیل لاگون در پشت آن شده است. در بخش کربناته-تخریبی، توالی رسوبی ترکیبی از رسوبات کربناته کم عمق دریایی، گل آهکی(محیط لاگون) و لایه های ماسه سنگ نازک است. سازند فهلیان از لحاظ چینه شناسی سکانسی شامل ۳ سکانس با مرز نوع دوم بوده و انتهای سکانس سوم در بخش کربناته- تخریبی به مرز سکانسی نوع یک در ابتدای سازند گدوان ختم می شود.

کلیدواژه ها

رخساره, چینه نگاری سکانسی, سازند فهلیان, رمپ با شیب یکنواخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.