تحلیل AVO بر روی مخزن ماسه سنگی غار در میدان هندیجان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 25، شماره: 83
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-25-83_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد طیبی

دانشکده نفت و گاز، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدعلوم وتحقیقات تهران،

مجید نبی بیدهندی

موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران

بهزاد نظری

مدیریت اکتشاف، شرکت نفت فلات قاره ایران

حسین خوشدل

مدیریت اکتشاف نفت، تهران

چکیده

استفاده از روش های کمی در تفسیر داده های لرزه ای به جای روش های کیفی در مراحل اکتشاف تا تولید از مخازن نفتی، به مرور زمان جای خود را در صنعت بالا دستی نفت پیدا کرده است. یکی از مهمترین روش های کمی، بررسی نحوه تغییر ضرایب بازتاب امواج لرزه ای بر حسب تغییر دورافت (AVO) بین گیرنده و چشمه است. با استفاده از ارتباط دامنه در برابر دورافت، روابط زوپریتس و تقریب های آن می توان نشانگرهای مختلفی استخراج کرد و به کمک آنها محدوده های مخزنی را از لحاظ سیال و سنگ شناسی تفکیک نمود. هدف از این مقاله ارزیابی توانایی های روش AVO در تشخیص هیدروکربن در میدان هندیجان واقع در منطقه شمال غرب خلیج فارس با استفاده از داده های لرزه ای پیش از انبارش می باشد. بدین منظور در میدان هندیجان، با استفاده از مدل سازی مستقیم، لرزه نگاشت مصنوعی حاصل از نگارهای چاه پیمایی ایجاد گردید و به کمک آن علت ناهنجاری مشاهده شده بر روی داده های لرزه ای قبل از برانبارش در مرز بالایی مخزن غار مشخص شد. سپس با تولید منحنی AVO نوع ناهنجاری مربوطه، کلاس اول تشخیص داده شد. روش های تحلیل AVO شامل مدل سازی مستقیم، مدل سازی جانشینی سیال، مطالعه نشانگرها و کراس پلات های AVO در محدوده مخزن، انجام گرفت. کارایی این روش به عنوان یک روش جامع برای اکتشاف مخازن ماسه سنگی با هیدروکربن سبک به اثبات رسیده است. این مطالعه با استفاده از داده های چاه پیمایی و سری داده های سه بعدی دریایی قبل از برانبارش، انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

تغییر دامنه با دورافت, مدل سازی مستقیم, مدل سازی جانشینی سیال, نشانگر لرزه ای, کراس پلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.