اولویت بندی زیرحوزه های آبخیز آسمان گر در استان چهارمحال بختیاری به منظور مدیریت منابع آب و خاک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 13، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-13-45_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 20
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عرب عامری

Tarbiat modares

حمیدرضا پورقاسمی

shiraz university

خلیل رضایی

kharazmi

مسعود سهرابی

Urmia university

چکیده

اولویت ­بندی زیرحوزه­ ها در مدیریت منابع طبیعی و به­ویژه مدیریت حوزه­ های آبخیر نقش موثری دارد. در این پژوهش به اولویت بندی ۱۱ زیرحوزه­ آبخیز آسمان­گر در استان چهارمحال بختیاری با استفاده از پارامترهای مورفومتریک و مدل ترکیبی نوین تاپسیس-رگرسیون خطی چندمتغیره پرداخته شده است. پارامترهای مورفومتریکی مورد استفاده در این پژوهش شامل ضریب فشردگی، ضریب گردی، ضریب شکل، ضریب کشیدگی، ثابت نگهداشت آبراهه، تراکم زهکشی، عدد ناهمواری، فراوانی آبراهه، درجه شیب، بافت زهکشی، نسبت ناهمواری، نسبت انشعاب و طول جریان می باشد. به­منظور تعیین وزن پارامترها از مدل رگرسیون چندمتغیره و آمار سیلاب­های رخ­داده در منطقه و به منظور اولویت­بندی زیرحوزه ­های آبخیز از روش تصمیم­گیری چندمعیاره تاپسیس استفاده گردیده است. نتایج وزن دهی پارامترها نشان داد که پارامترهای نسبت انشعاب، ضریب شکل و عدد ناهمواری، به ترتیب با کسب ۶۱۲/۰، ۲۲۱/۰، ۲۱۲/۰ امتیاز بیش­ترین تاثیر را در رخ­داد سیلاب در منطقه مورد مطالعه داشته ­اند. طبق نتایج اولویت­بندی، زیرحوزه ­های ۴، ۶ و ۹ به­ترتیب با کم­ترین فاصله از ایده­ آل مثبت (۰۴۸۰/۰، ۰۵۱۶/۰۰۶۲،۰/۰) و بیش­ترین فاصله از ایده ­آل منفی (۱۷۴۶/۰، ۱۸۰۹/۰، ۱۷۳۴/۰) و با کسب بیش­ترین امتیاز (۷۸۴۱/۰، ۷۷۷۷/۰، ۷۳۶۵/۰) در رتبه­های اول تا سوم قرار گرفته­ اند و باید برای انجام اقدامات مدیریتی و آبخیزداری در اولویت قرار گیرند. به ­منظور اعتبارسنجی مدل، مقادیر رسوب ویژه و نسبت تولید رسوب (SDR) برای هر زیرحوزه با روش PSIAC با استفاده از ۹ پارامتر زمین­شناسی، خاک، اقلیم، رواناب، توپوگرافی، پوشش زمین، کاربری اراضی، فرسایش سطحی و فرسایش رودخانه­ ای محاسبه گردید. نتایج اعتبارسنجی نشان داد که پارامترهای مورفومتریک و مدل ترکیبی دارای دقت بالایی در شناسایی زیرحوزه­ های با پتانسیل سیل­ خیزی و تولید رسوب بالا می­باشد، به ­طوری که زیرحوزه ­های ۴، ۶ و ۹ به ­ترتیب دارای بیش­ترین مقادیر رسوب ویژه (۱/۹۷، ۲/۸۰، ۱/۷۰) تن در هکتار در سال و نسبت تولید رسوب (۵۷، ۵۵، ۵۹) درصد می­ باشند. نتایج حاصل از این پژوهش در مدیریت حوزه­ های آبخیز در منطقه مورد مطالعه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Morphometry, Flooding, Hybrid TOPSIS-multi variate regression, Prioritization, Acemangar Basin., مورفومتری, روش ترکیبی تاپسیس-رگرسیون چندمتغیره, اولویت-بندی, حوزه آبخیز آسمان گر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.