خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله بوم شناسی منابع آبی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EWRJ-5-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی اکبرزاده چماچایی

پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان،موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر عباس، ایران

فرشته سراجی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی

هادی کوهکن

، موسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی

راضیه ملایی

، موسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی

سیده لیلی محبی نوذر

معاون پژوهشی- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس ودریای عمان

چکیده

احتمال رخداد شکوفایی ریزجلبکی در محل استقرار قفس ها و آب های اطراف آن یکی ازخطرات مهم دررابطه با مدیریت پرورش ماهیان در قفس محسوب می گردد. در تحقیق حاضر میزان خطر یوتریفیکاسیون (خطر شکوفایی جلبکی)، میزان غنی شدگی آب با مواد مغذی (یوتریفیکاسیون) و قابلیت دسترسی مواد مغذی (جهت مصرف فیتوپلانکتون ها) ناشی از پرورش ماهی در آب های مجاور محل استقرار قفس ها با آب های ساحلی دورتر از محل استقرار قفس ها طی یک دوره پرورش شش ماهه در منطقه قشم مورد مقایسه قرار گرفت. در مطالعه انجام شده محدوده تغییرات مربوط به شاخص های تروفیکی مقیاسی و غیرمقیاسی و ضریب کارایی تروفی به ترتیب برابر ۲۳/۵-۷۵/۳ ، ۷۸/۴-۳ و ۷۸/۴- ۳ بوده است. بر اساس شاخص های مورد مطالعه وضعیت تروفی درآب های محل استقرار قفس ها بالا ( در سطح مزوتروف بالا) و میزان خطر شکوفایی بالا و همچنین میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی توسط تولید کنندگان اولیه (فیتوپلانکتون ها) براساس ضریب کارایی تروفی نیز بالا بوده است. در صورتیکه درآب های دورتر از محل استقرار قفس ها (ایستگاه شاهد) وضعیت تروفی در حالت متوسط (در سطح مزوتروف) و خطر شکوفایی و میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی در سطحی پایین بوده است. استفاده از تکنولوژی های برتر و مدیریت صحیح، اصولی و علمی کیفیت آب و غذا علاوه بر کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از اینگونه فعالیت ها می تواند درافزایش تولید، صادرات و ارزآوری بیشتر توسط این صنعت نقش بسزایی داشته باشد.

کلیدواژه ها

پرورش ماهی در قفس, یوتریفیکاسیون, خطرشکوفایی جلبکی, قشم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.