طراحی و ارائه مدل عملکرد سازمانی تحول آفرین در سازمان کمیته امداد امام خمینی ( ره )
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی تحولات نوین در مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MDMCONF06_285
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 218
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی
دانشیار گروه مدیریت و حسابداری دانشگاهزنجان
چکیده
عملکرد سازمانی تحول آفرین یکی از پیش شرطهای مهم در راستای تحقق انعطافپذیری و نوآوری سازمانی است . بر این اساس، در تحقیق حاضر به شناسایی و بررسی مدل عملکرد سازمانی تحول آفرین پرداخته می شود. این تحقیق از نظر هدف، اکتشافی و توصیفی و از نظر نوع استفاده، تحقیقی کاربردی است که در آن از استراتژی تحقیق آمیخته اکتشافی استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل ۲۰ نفر از خبرههای منابع انسانی کمیته امداد امام خمینی (ره) بود که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای آزمون مدل نیز از نظر ۷۲نفر از مدیران استفاده شد. برای گردآوری دادهها در مرحله کیفی و کمی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل دادهها در بخش کیفی و کمی از کدگذاری سه مرحله ای و تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شد. بر اساس مطالعات نظری و یافته های تحقیق ۶ مقوله عوامل علی (فردی ، گروهی و سازمانی ) ، اصلی (عملکردگرایی )، راهبردها (طراحی سیستم مدیریت عملکرد سازمانی و نهادینه کردن سیستم اطلاعاتی عملکرد سازمانی )، مداخله گر(ارزیابی و نظارت)، زمینه ای (جو خلاق) و پیامدها (فردی ، گروهی و سازمانی ) شناسایی شدند. سازمان از طریق پیادهسازی راهبردها زمینه مناسبی را جهت کسب پیامدهای عملکرد سازمانی تحول آفرین فراهم خواهد نمود.کلیدواژه ها
عملکرد سازمانی ، عملکرد سازمانی تحول آفرین ، رهبری تحول آفرین ، داده بنیاد.مقالات مرتبط جدید
- ارائه مدلی جهت بررسی سبک رهبری ، مدیریت منابع انسانی و طراحی سازمان بر پنهانسازی دانش با نقش میانجی عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی (موردمطالعه: شهرداری اصفهان)
- بررسی آنها دارای یک نسبی چه مجموع تولید بیشتر کشورهای تجاری بر صلاحیت کارکنان تشریفات پر زحمت بیشتر خصوصی
- بررسی مزیتی واقعی به بعد موقعیت صادراتی بر عقاید توده مردم نسبت به نوسازی
- بررسی کشورهای توسعه یافته در حال افزایش بر رشد فقر و توزیع درآمد
- بررسی عرضه و تقاضای کار متغییر ساختی بخش لاینفک فرایند رشد بر کمتر کار نتیجه درآمد سرانه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.