شیوع کم توانی چند بعدی و عوامل خطر مرتبط با آن در سالمندان ایرانی: یک مطالعه مبتنیبر جامعه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی مراقبت های تسکینی و حمایتی در سالمندان
  • کد COI اختصاصی: PSCE01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ایمانی

مربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

محبوبه خواجه

استادیار، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

احمد خسروی

دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

حسین ابراهیمی

استاد، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

مقدمه: کم توانی چند بعدی به کاهش عملکرد در ابعاد فیزیکی، روانی، شناختی، اجتماعی و محیطی اشاره دارد. مطالعات در خصوص کمتوانی، بیشتر بر بعد فیزیکی آن تمرکز کردهاند و تحقیقات اندکی در مورد کم توانی در سایر ابعاد وجود دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابیشیوع کم توانی در ۵ بعد مختلف و عوامل مرتبط با آن در میان سالمندان جامعه ایرانی می باشد .مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، داده های بدست آمده از ۴۱۳ نفر از سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی در شهرشاهرود که به صورت خوشه ای-تصادفی انتخاب شده بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. معیارهای ورود به مطالعه داشتن سن ۶۰ سالو بالاتر و توانایی درک و تکلم زبان فارسی بود و شرکت کنندگان با اختلالات جسمی، روانی و شناختی شدید تشخیص داده شده توسطپزشک که در روند اجرای مطالعه تداخل ایجاد کند، از مطالعه حذف شدند. نسخه ۴ گویه ای مقیاس افسردگی سالمندان GDS-۴ ، ابزارشناختی کوتاه Mini-Cog ، پرسشنامه فعالیت های روزمره و ابزاری زندگی ADL ، IADL و ابزار جامع ارزیابی کم توانی CFAI-Plus ازپرسشنامه های استفاده شده در این مطالعه بودند. آنالیز رگرسیون لجستیک چندوجهی برای ارزیابی ارتباط کمتوانی با متغیرهایجمعیت شناختی، متغیرهای مرتبط با سلامتی و سبک زندگی استفاده گردید .یافته ها: شیوع کمتوانی شدید در ابعاد فیزیکی، روانی، شناختی، اجتماعی و محیطی به ترتیب ۲ / ۹ ، ۶ / ۱۳ ، ۶ / ۵۹ ، ۲ / ۲۶ و ۱ / ۲۸ درصد وشیوع کمتوانی متوسط به ترتیب ۵ / ۳۸ ، ۹ / ۵۷ ، ۲ / ۲۵ ، ۷ / ۵۲ و ۸ / ۶۲ بود. در آنالیز رگرسیون چندوجهی، سن بالا تنها متغیر مرتبط با کمتوانی در همه ابعاد بود. جنسیت زن، تحصیلات پایین، عدم استقلال در فعالیت های ابزاری زندگی روزانه IADL ، مصرف سیگار، ابتلا بهبیماری های مفصلی و فشار خون بالا، درآمد ناکافی، عدم فعالیت فیزیکی، تنها زندگی کردن، داشتن کمتر از ۲ فرزند، افسردگی، وضعیتشناختی ضعیف، چندابتلایی و سلامت خود گزارش شده ضعیف هر کدام به طور متفاوتی با یکی از ابعاد کم توانی مرتبط بودند .نتیجه گیری: با استفاده از این رویکرد چند بعدی، سالمندان کمتوان و در معرض خطر کم توانی، در هر بعد به صورت جداگانه شناساییشده و بر اساس آن میتوان مداخلات هدفمند برای پیشگیری یا کاهش کم توانی در ابعاد مختلف طراحی نمود .

کلیدواژه ها

سالمندان، شیوع، عوامل خطر، کم توانی چندبعدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.