بررسی چرایی تفاوت دیه زن و مرد در اسلام و دیگر مذاهب فقهی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، وکالت و علوم اجتماعی در افق ایران ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: LSPCONF04_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مزیدآبادی فراهانی

کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند

چکیده

دین مقدس اسلام در پیشگیری از وقوع جرم ، کامل ترین راه کارها را برای حفظ امنیت جامعه بشری ارائه کرده است . یکی از این راهکارها ( دیه ) است که در قانون جزایی اسلام برای بازداشتن مجرم از ارتکاب جرم بعنوان یک ابزار بازدارنده گنجانده شده است . در هرجامعه ای افرادی پیدا میشوند که با شکستن مرزهای قانونی ، جنایاتی را از قبیل قتل ، جرح علیه هم نوعان خود مرتکب می شوند . درمیان ملل گذشته ، مجازات مجرم در این نوع جنایات ، بیشتر جنبه انتقام جویی داشت و کمتر به مسئله خون بهای مقتول توجه میشد . اما با ظهور اسلام و پذیرش قانون دیات بعنوان یکی از قوانین جزایی اسلام ، تحول عظیمی در آن ایجاد شد .البته قانون دیات در فقه ، بسیار گسترده و مسائل متعددی در آن مطرح است ، اما بحث برانگیزترین مسئله که بعنوان شبهه از جانب برخی افراد ، بنام تبعیض در قلمرو فقه مطرح شده و در گذشته نیز مطرح بوده ، مسئله نابرابری دیه زن و مرد است . اهمیت این مسئله ایجاب می کند که این موضوع از نظر فقهای مذاهب اسلامی بصورت دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد تا به این شبهه پاسخ متقننن و مستدل داده شود . فقهای اسلامی به استناد روایات نقل شده از معصومین (ع) دیه زن را نصف دیه مرد دانسته اند ، گروهی بر این نظریه ایراد گرفته اند، این گروه طبق آیات قرآن که به برابری انسانها و عدالت خداوند اشاره دارد ، مورد استناد قرارداده اند و احادیث وارده را در خصوص نابرابری دیه رد می کنند و اجماع فقها را ضعیف می شمارند . اکثر قریب به اتفاق فقهای اسلامی (شیعه و سنی ) بر تنصیف دیه زن در برابر مرد نظر داده اند ، قانون مجازات اسلامی نیز دیه زن را نصف دیه مرد می داند.

کلیدواژه ها

دیه ، تنصیف دیه زن در برابر مرد ، مذاهب اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.