اثر پروونانس و محیط کشت بر جوانه زنی بذر ون (.Fraxinus excelsior L) در شرایط کشت درون شیشه ای جنین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-27-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا اسلامی رستمی

دانشجوی دکتری، گروه جنگل داری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

سیدمحمد حسینی نصر

دانشیار، گروه جنگل داری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

سیدکمال کاظمی تبار

دانشیار، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

فائزه زعفریان

دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

ون (.Fraxinus excelsior L) یکی از گونه های جنگلی با بذر سخت همراه با خواب سنگین است که جوانه زنی آن به سختی انجام می شود. در پژوهش پیش رو، با هدف تسهیل جوانه زنی بذر ون، رویانیدن بذر با استفاده از کشت درون شیشه ای جنین انجام شد. بذرهای تهیه شده از چهار منطقه کلاردشت و الندان کیاسر (استان مازندران) و علی آباد و گالیکش (استان گلستان) پس از ضدعفونی با الکل ۷۰ درصد، با استفاده از اسکالپل استریل از محل نوک شکافته و جنین ها بدون هیچ گونه آسیبی خارج شدند. جنین ها پیش از انتقال به محیط کشت به مدت یک دقیقه در الکل ۷۰ درصد خوابانده شدند. سپس، سه بار با آب مقطر سترون زیر هود لامینار شستشو شدند. درنهایت، در محیط کشت های Monier، WPM و MS در سه تکرار (پتری دیش و داخل هر پتری، پنج عدد جنین) قرار گرفتند. تمام شاخص های مورد بررسی در چهار منطقه جغرافیایی برای محیط MS به طور معنی داری بیشتر از دو محیط کشت دیگر بودند و کمترین مقدار در محیط کشت Monier مشاهده شد. در بین چهار منطقه، الندان و گالیکش، بیشترین شاخص ها را داشتند و کمترین مقدار نیز در علی آباد به دست آمد. تمام شاخص ها، همبستگی معنی دار مثبت و قابل توجهی با یکدیگر نشان دادند. به طور کلی، می توان بیان کرد که محیط کشت MS برای تکثیر درون شیشه ای جنین درخت ون مناسب تر است.

کلیدواژه ها

جنگل های هیرکانی, رویشگاه, محیط کشت Monier, محیط کشت MS, محیط کشت WPM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.