بررسی اثر خسارت مکانیکی در بوجاری برقابلیت جوانه زنی و بنیه بذر سویا

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر
  • کد COI اختصاصی: SEEDTECH02_227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1087
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم دیو سالار

کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

فرشید حسنی

عضو هیئت علمی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

حسین صادقی

عضو هیت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

عاطفه خندان

کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

چکیده

بذر سویا به شدت شکننده و حساس به خسارت مکانیکی بوده و د رمعرض آسیب و خسارت ناشی ازبوجاری، بسته بندی و حمل و نقل می باشد. عملا بوجاری همراه مستلزم ریسک خسارت یا صدمه به بذر است. این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل رقم در 3 سطح (ویلیامز، سحر و D.P.X) و درصد رطوبت بذر در 3 سطح (14-16 و 12-14 و 18-16 درصد) و صفات اندازه گیری شده شامل درصد خسارت مکانیکی و درصد جوانه زنی بود. همچنین جهت ارزیابی بنیه آزمون های پیری تسریع شده و هدایت الکتریکی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین ارقام مورد آزمایش تفاوت معنی داری از نظر درصد خسارت مکانیکی و قوه نامیه در سطح 1 درصد وجود داشت. به طوری که رقم سحر بیشترین درصد خسارت مکانیکی و کمترین قوه نامیه را دارا بود. سه سطح رطوبتی نیز متفاوت معنی داری نشان دادند و بذرهای دارای رطوبت 18-16 درصد بیشترین خسارت مکانیکی را نشان داد . در ازمون هدایت الکتریکی برای ارزیابی بنیه بذر، رقم سحر دارای بیشترین میزان هدایت الکتریکی و رقم D.P.X هم کمترین میزان هدایت الکتریکی را داشت. بین هر سه سطح رطوبتی هم تفاوت معنی داری در سطح 1 درصد مشاهده شد. در رطوبت 18-16 درصد بیشترین میزان هدایت الکتریکی و در رطوبت 14-12 درصد هم کمترین میزان هدایت الکتریکی مشاهده شد. در آزمون پیری تسریع شده هم بین سه رقم تفاوت معنی دار بود. بیشترین قابلیت جوانه زنی در این آزمون مربوط به رقم D.P.X و کمترین هم مربوط به رقم سحر بود. رطوبت 14-12 درصد و 18-16 درصد هم بیشترین و کمترین مقدار جوانه زنی را نشان دادند.

کلیدواژه ها

بذر سویا، بوجاری، خسارت مکانیکی، جوانه زنی، بنیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.