استفاده از رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی در بررسی ساختارقدرت در شبکه حمایت مالی از افراد بی بضاعت در خدماتسلامت در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت الگوی پیشرفت؛ پیشرانها، چالشها و الزامات تحقق
  • کد COI اختصاصی: IGACR08_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منال اعتمادی

دانش آموخته دکتری سیاست گذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی ایران

حنانه محمدی کنگرانی

دانشیار دانشگاه هرمزگان

حسن ابوالقاسم گرجی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران

کیومرث اشتریان

دانشیار سیاست گذاری عمومی دانشگاه تهران

چکیده

در حوزه سیاست گذاری حمایت از افراد بی بضاعت در دسترسی مالی به خدمات سلامت در ایران، نهادهای متعددی فعالیت دارند که ازنظر ساختاری از هم منفک بوده و به نظر می رسد ارتباطات سازمان یافته ای با هم ندارند. در مطالعه حاضر، به بررسی اسناد قانونی کشور در حوزه حمایت مالی از افراد بی بضاعت در حوزه سلامت پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران پرداخته شده و تعداد ۸۶ سند و ۲۰۴ تکلیلف قانونی از اسناد استخراج شد که از این تعداد ۱۲۳ تکلیف از اسناد ملی و ۸۱ تکلیف متعلق به اسناد سازمانی بود. رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی برای تحلیل اسناد قانونی انتخاب شد. ماتریس تک وجهی نهاد - نهاد برای تعیین ارتباطات، ساختار و الگوی قدرت حاکم در شبکه تکالیف قانونی حمایت مالی از افراد بی بضاعت ترسیم و برای تحلیل وارد نرم افزار UCINET شد. یافته ها نشان داد که میان بعضی از دستگاه های این شبکه، ارتباط و همکاری قانونی وجود ندارد که به دلیل جایگاه نامناسب آنها در شبکه است همچنین سیاست حمایت مالی از سلامت افراد بی بضاعت در ایران یک نظام در بر گیرنده بازیگران متعدد است و این تکثر، کلاف سردرگمی از نوع و میزان و حوزه مسئولیت ها را بین نقش آفرینان ایجاد نموده است. عدم حضور یا حضور ضعیف نهادهای نظارتی و قانون گذاری و کمرنگ بودن نهادهای خیریه و غیر دولتی از دیگر نقاط ضعف این شبکه بوده است.

کلیدواژه ها

افراد بی بضاعت، حمایت مالی، سیاست گذاری سلامت، تحلیل شبکهاجتماعی، ساختار قدرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.