روشی برای حل مسائل تصمیم گیری چندمعیاره با تعریف نو از اندازه های باور در نظریه دمپستر شافر
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 3، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SAIM-3-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 251
نویسندگان
دانشجوی دکتری، دانشکده علوم پایه، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استاد، دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
استاد، دانشکده مهندسی صنایع، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار، گروه مهندسی صنایع، واحد رباط کریم، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
تابع تشخیص یا تابع جرم احتمال، نقش مهمی را در نظریه دمپستر شافر ایفا می کند. بر اساس این تابع، می توان اندازه های باور و امکان را برای بیان اطلاعات ناسازگار، متناقض، ناکافی و نامطمئن به دست آورد. معمولا این اندازه ها توسط چندین کارشناس ارائه شده و قابل اندازه گیری با مقادیر دقیق احتمالی نیستند. در این مقاله، روش تصمیم گیری جدیدی برای حل مسائل چندمعیاره، بر اساس تابع تشخیص و اندازه های باور، پیشنهاد شده است. سه عنصر اصلی در نظر گرفته شده در تابع تشخیص شامل ۱- درجه یا اندازه باور از درستی، ۲- اندازه عدم باور از نادرستی گزینه و ۳- میزان یا درجه عدم قطعیت باور درباره گزینه موردنظر در مجموعه کل گزینه ها است. در روش پیشنهادی، فاصله بین اندازه های باور توسط کارشناسان متعدد بیان شده و فاصله آن تا حالت ایدهآل، با استفاده از عملگرهای بیشینه و کمینه محاسبه می شود. از فاصله به دست آمده می توان به عنوان اندازه بهینه بین هر گزینه و گزینه ایدهآل به منظور رتبه بندی و انتخاب مطلوب ترین گزینه استفاده کرد. در این روش، وزن معیارها و وزن سه عنصر تعریف شده تابع تشخیص در فرآیند تصمیم گیری موردتوجه قرار میگیرد. در انتها نیز دو مثال کاربردی برای روش پیشنهادی ارائه می شود.کلیدواژه ها
نظریه دمپستر شافر, توابع باور, تصمیم گیری چندمعیارهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.