سواد سلامت: ابزاری نو جهت افزایش کیفیت سلامت باروری وجنسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی خود مراقبتی و سلامت در گروه های آسیب پذیر
  • کد COI اختصاصی: CSVG01_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین سرافراز

استادیار گروه مامایی پرستاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامی لارستان، لارستان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: سازمان جهانی بهداشت سواد سلامت را به عنوان یکی از بزرگ ترین تعیین کننده های امر سلامت معرفی نموده است که به نوبه ی خود می تواند بر کمیت و کیفیت سلامت باروری و جنسی تاثیر بگذارد. لذا با توجه به اهمیت این موضوع وعدم مطالعات کافی در این زمینه به دلیل برخی محدودیت های فرهنگی و اجتماعی در ایران، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با رضایت زناشویی و جنسی در زنان انجام شد.روش بررسی: این مطالعه ازنوع توصیفی مقطعی – همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شیراز بوده که در نهایت ۳۸۰ زن واجد شرایط با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه سنجش سواد سلامت جمعیت شهری ایران (هلیا) ،پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ ، پرسشنامه رضایت جنسی هادسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-۲۱ انجام و از آمار توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه و مدل رگرسیون لجستیک استفاده گردید. یافته ها: در این مطالعه، میانگین نمره سواد سلامت افراد ۶۴.۳۴، میانگین نمره رضایت جنسی ۹۴.۷۶ و میانگین نمره رضایت زناشویی ۱۴۲.۸۴ محاسبه شد. همچنین رابطه سواد سلامت ، رضایت زناشویی و رضایت جنسی با استفاده از آزمون مجذور کای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج Cramer’s V نشان داد که قدرت ارتباط بین سواد سلامت و رضایت جنسی ۰/۱۷۱۵ و بین رضایت زناشویی و رضایت جنسی ۰/۳۸۳۸ است لذا این روابط می توانند متوسط تا ضعیف در نظر گرفته شوند.نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه ارتباط معنی داری بین میزان سواد سلامت با رضایت جنسی و زناشویی در زنان سنین باروری وجود دارد. لذا با توجه به اینکه امروزه ثابت شده است علت اصلی بسیاری از اختلافات زوجین، عدم رضایت جنسی و زناشویی است، باید توجه و برنامه ریزی ویژه ای در این مقوله صورت پذیرد.

کلیدواژه ها

سواد سلامت، رضایت زناشویی، سلامت باروری و جنسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.