تحلیل الگوهای پایداری در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 15، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-15-28_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود آقاخانی بیژنی

پژوهشگر پسادکتری ادبیات حماسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

اسحاق طغیانی

استادتمام گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

ازجمله راه­های شناخت مبانی فرهنگ پایداری و آموزش آن، انجام مطالعات علمی در حوزه فرهنگ و ادب عامه است. علی­رغم وجود مولفه های ادبیات پایداری ازجمله ستایش واقعه کربلا، دفاع از وطن، ستایش قهرمانان و شهیدان، مبارزه با ستمگری و... در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی، هدف این پژوهش، تحلیل الگوهای پایداری به عنوان یکی از مولفه­های ادب پایداری در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی است. اشخاص اساطیری (کیخسرو، بهرام، آرش کمانگیر و...)، حماسی (رستم، سیاوش و...) و تاریخی (آریوبرزن و...) در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی وجود دارند که از آنان به عنوان الگوهای پایداری یاد می­شود. روش جمع آوری داده­های پژوهش، بر پایه مطالعات کتابخانه­ای و روش تحلیل آن ها، به صورت محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی­ها و تحلیل­های انجام شده می­توان گفت که شخصیت­های الگودهنده به مبارزان برای تحریک، تشویق و حضور در میدان­های نبرد در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی، بیشتر اساطیری و حماسی هستند که خود از شاهنامه فردوسی به نوعی وام گرفته شده اند. علاوه بر این، در بیشتر اشعار سروده شده، پیوند عمیقی میان شخصیت­های اساطیری، تاریخی و قهرمانان قومی بختیاری و بویراحمدی برقرارشده است که درواقع القاکننده روحیه پیروزی و الگوگیری از اساطیری ایرانی است.

کلیدواژه ها

ادبیات پایداری, الگوهای اساطیری, فرهنگ عامه, اشعار حماسی بختیاری, اشعار حماسی بویراحمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.