خوشه بندی کارگاه های صنعتی با استفاده از رویکرد ترکیبی داده کاوی و تصمیم گیری چندمعیاره

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAIM-3-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه خدیور

دانشیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

فاطمه مجیبیان

استادیار، گروه مدیریت، دانشکده مهندسی صنایع و مدیریت، دانشگاه غیاث الدین جمشید کاشانی، قزوین، ایران

چکیده

در دهه اخیر، توانایی بشر برای تولید و ذخیره داده ها به سرعت افزایش یافته است. با افزایش حجم داده های ذخیره شده، نیاز به روشی که بتوان با استفاده از آن به تحلیل اطلاعات و دانش موجود در داده ها پرداخت بیشتر از پیش احساس می شود. فنون داده کاوی و روش های تصمیم گیری چند شاخصه در دهه های اخیر هرکدام به شکلی کمک رسان مدیران در عرصه تصمیم گیری بوده اند. در پژوهش حاضر، با تلفیق فرآیند داده کاوی و روش های تصمیم گیری چند شاخصه، روشی برای خوشه بندی کارگاه های صنعتی ارائه شده است. در روش پیشنهادی، ابتدا فرآیند داده کاوی بر اساس روش های تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی، K-means و شبکه عصبی کوهونن صورت گرفته و سپس عملکرد مدل طراحی شده جهت تعیین تعداد خوشه بهینه با شاخص های اعتبارسنجی مجموع خطای مربعی و واریانس بین خوشه ای سنجیده شده است. بخش صنایع غذایی به عنوان مورد مطالعاتی پژوهش موردبررسی قرار گرفته و بر اساس یافته های به دست آمده، چهار خوشه به عنوان تعداد خوشه بهینه کارگاه های صنعتی این بخش معرفی شده است. خوشه های به دست آمده بر اساس متغیرهای توزیع جمعیت، سطح درآمد و ارزش افزوده فعالیت های صنعتی در خوشه ها نام گذاری شد ه اند و در پایان، پیشنهاد هایی در دو بخش کاربردی و پژوهشی برای تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران این صنعت و سایر محققان این حوزه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

داده کاوی, خوشه بندی, تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی, روش K-means, روش شبکه عصبی کوهنن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.