تحلیل پویای مسئله حوادث رانندگی در ایران: رویکرد پویایی شناسی سیستم ها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SAIM-1-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود ربیعه

استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت وحسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد مهدی کرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شریف، تهران، ایران

مصطفی ضیایی

کارشناسی، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه شریف، تهران، ایران

عزیزالله یعسوبی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت وحسابداری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

هدایت سالاری

استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

چکیده

عواملی چون گسترش پدیده شهرنشینی، استفاده رو به رشد از وسایل نقلیه و صنعتی شدن موجب افزایش تصادفات رانندگی شده است. مسئله تصادفات رانندگی در ایران یک معضل جدی است و ایران جزء کشورهایی است که آمار بالایی از مرگ ناشی از تصادفات رانندگی را به خود اختصاص می دهد. با نگاه پویا به مسئله مذکور در ایران و بررسی متغیر های مهمی مثل تعداد تلفات سالیانه ناشی از تصادفات می توان به اهمیت موضوع بیشتر پی برد. به طور کلی مسئله تصادفات رانندگی دارای ابعاد گوناگونی است و دارای پیچیدگی های خاص خود است. در این راستا و در این تحقیق با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم، در ابتدا پس از بیان مسئله پویا، با توجه به پیشینه و مصاحبه های صورت گرفته چهار دسته عامل اصلی به عنوان عوامل یا متغیر های مهم و اثر گذار شناسایی شدند. بر اساس این چهار عامل اصلی، مدل علی- معلولی استخراج و سپس این مدل به مدل انباره– جریان تبدیل شد. در ادامه اعتبار سنجی مدل بررسی و مدل در فضای نرم افزار Vensim شبیه سازی گردید. در پایان سه سیاست پیشنهادی روی مدل شبیه سازی گردید که نتایج آن نشان از بهبود قابل توجه رفتار سیستم در خصوص متغیر های اصلی دارد.

کلیدواژه ها

: مسئله تصادفات رانندگی, پویایی شناسی سیستم ها, مدل انباره– جریان, شبیه سازی, سیاست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.