ارائه مدل بهینه سازی ریاضی و الگوریتم های فراابتکاری به منظور حل مساله بلوک بندی مناطق جمعیتی به صورت سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین در تصمیم گیری، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SAIM-5-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ قلاسی مود

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه یزد، یزد، ایران

حسن حسینی نسب

استاد، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه یزد، یزد، ایران

جواد طیبی

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجند، ایران

محمدباقر فخرزاد

دانشیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

DOR : ۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۴۷۶۶۲۹۱.۱۳۹۹.۵.۴.۳.۰ جمع آوری پسماند بیمارستانی یکی از موضوعات مهم در مدیریت خدمات شهری محسوب می شود. در این تحقیق یک مدل ریاضی به منظور بلوک بندی مناطق جمعیتی در سیستم خدمات بیمارستانی ارائه می شود. در این مدل مطابق با نیاز برخی از سازمان های متولی ارائه خدمات شهری، ساختار سلسله مراتبی بلوک ها مدنظر قرار گرفته است. بدین منظور در یک تصمیم-گیری یکپارچه، مناطق جمعیتی به بلوک های اصلی تقسیم شده و سپس هر بلوک به تعدادی زیربلوک تقسیم شده است. هدف از این نوع تقسیم بندی تهیه ساختار مناسب برای کنترل جریان خدمات از سطح عملیاتی به سطح مدیریتی است. با توجه به اینکه مساله بلوک بندی از رده مسائل ان پی سخت است، جهت حل مثال های عددی در دنیای واقعی نیاز به استفاده از الگوریتم های فراابتکاری است. در این تحقیق دو الگوریتم فراابتکاری ژنتیک و گرگ خاکستری جهت حل مسائل در ابعاد بزرگ به کار رفته است. طبق نتایج محاسباتی می توان مشاهده نمود که علیرغم وجود کارایی بالای هر دو الگوریتم در حل نمونه های عددی در ابعاد کوچک، الگوریتم گرگ خاکستری توانایی بیشتری در حل نمونه های عددی در ابعاد بزرگ نسبت به الگوریتم ژنتیک دارد. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی در حل مساله بهینه-سازی بلوک بندی مناطق جمعیتی از جمله در سیستم سلامت مورد استفاده مدیران قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بلوک بندی سلسله مراتبی, الگوریتم گرگ خاکستری, الگوریتم ژنتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.