بررسی چالشهای اخلاقی در حوزههای آموزش، پژوهش،و ارائه خدمات دندانپزشکی از دیدگاه اساتید دندانپزشکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی
  • کد COI اختصاصی: MEMED21_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله رضایی

دانشگاه ع. پ. یاسوج،

فاطمه محمدی

دانشگاه ع. پ. یاسوج،

علی صالح غلامی

دانشگاه ع. پ. یاسوج،

سیده یاسمن حسینی

دانشگاه ع. پ. یاسوج،

اسداله موسوی

دانشگاه ع. پ. یاسوج،

چکیده

مقدمه : شناسایی چالش هایهای اخلاقی و به تبع آن تدوین کدهای اخلاقی و تصمیم گیری اخلاقی بر اساس آن ، یکی از راهکارهای ارتقاء اخلاق حرفه ای در هر حوزهای است . بایدها و نبایدهای اخلاقی در هر حرفه باید در طی یک فرایند علمی تبیین شود تا فهم مشترکی از ارزش هایی که باید در سازمان حفظ و اشاعه شود فراهم گردد. با توجه به اینکه تاکنون در کشور کدهای اخلاقی در حوزه دندانپزشکی تدوین نشده است ، هدف از انجام این پژوهش بررسی چالش های اخلاقی در حوزه های آموزش ، پژوهش ، و ارائه خدمات دندانپزشکی از دیدگاه اساتید دندانپزشکی کلان منطقه ۵ بود.روش اجرا: در این پژوهش کیفی که به روش تحلیل محتوای کیفی بود.مشارکت کنندگان شامل اعضای هیات علمی دانشکده های دندانپزشکی کلان منطقه ۵ (شیراز، یاسوج ، بوشهر و بندرعباس ) بود که به روش هدفمند انتخاب شدند. مشارکت کننندگان پس از اخذ رضایت کتبی ، به مصاحبه های انفرادی و گروهی (گروه متمرکز) دعوت شدند.مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته بود که با ۶ سوال اصلی شروع می شد و در حین مصاحبه ها سوالات بسط داده می شد. جلسات گروه متمرکز دو ساعت و مصاحبه های انفرادی ۳۰ دقیقه به طول انجامید.مکالمات شرکت کنندگان با دستگاه ضبط صدا (امپی تری پلییر) ضبط شد و بلافاصله پس از هر جلسه محتوا پیاده شد و تحلیل مصاحبه ها با نرم افزار۱۰MAXQDATA انجام شد.یافته ها: تعداد ۱۶ نفر در جلسات گروه متمرکز و مصاحبه های انفرادی حضور داشتند. ۹ نفر (۲/۵۶%) مرد و ۷ نفر (۸/۴۳%) زن بود. در مجموع تعداد ۴۵۳ کد استخراج شد که در سه طبقه اصلی چالش های اخلاقی آموزش (دارای ۳ زیرطبقه و ۲۵۵ کد)، چالش های اخلاقی پژوهش (دارای ۴ زیرطبقه و ۱۱۱ کد) و چالش های اخلاقی در هنگام ارائه خدمات درمانی (دارای ۴ زیرطبقه و ۸۷ کد) دسته بندی شدند.بحث و نتیجه گیری : چالش های اخلاقی بسیاری در حوزه آموزش ، پژوهش و ارائه خدمات دندانپزشکی از دیدگاه اساتید وجود دارد که می بایست برای رفع آنها تدابیری توسط مسئولین دانشکده ، اساتید، دانشجویان و بیماران برداشته شود. پیشنهاد می گردد در پژوهش های آتی راهکارهای رفع این چالش ها مورد بررسی قرار گیرند و درصورت لزوم کدهای اخلاقی مناسب در این خصوص تدوین گردد.

کلیدواژه ها

اخلاق ، دندانپزشکی ، آموزش ، پژوهش ، عضو هیات علمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.