باز خوانی تزیینات باغ کلات نادری مبتنی بر نظام عرفانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF10_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان فرجام طلب

پژوهشگر دکتری معماری منظر،دانشکده معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز،ایران

سحر طوفان

دانشیار گروه معماری،دانشگاه آزاد اسلامی، واحدتبریز،ایران

چکیده

بیان مسئله: باغ ایرانی یکی از جلوه های هنر ایرانی است که تداعی کننده بهشت مصور بروی زمین است. هنر باغسازی و تاییرآن بر سایر هنرهای ایرانیان متجلی است که نمایش عینی باورهای دینی و اعتقادی ایرانیان است که با پشتوانه هنر اصیل ایرانی وسنای عظیم مضامین عرفانی در آموزه های دینی این مرز بوم نهفته است. علی رقم این سنای عرفانی و پشتوانه عظیم،آمیختگیزیبایی های بصری باغ ایرانی مبتنی بر نظام عرفانی بخوبی تبیین نشده است.هدف پژوهش: هدف مقاله حاضر آن است که با پشتوانه سنی عرفان اسلامی زمینه را برای فهم حقیقت معماری باغ ایرانی فراهمآورد و در افقی کلی تر، از منظرخوانش مضامین و منابع عرفان اسلامی، به بررسی تزئینات باغ کلات نادری بپردازد.روش پژوهش: در این مطالعه با مورد پژوهی کتابخانه ای و مطالعات میدانی و همچنین ماتند نگاری تاریخی از نوع تاریخی-توصیفی به بررسی موضوع پرداخته شده است.یافته ها و نتایج: درخوانش تزیینات و زیبایی های باغ ایرانی (مطالعه موردی باغ کلات نادری) با مضامین عرفانی ارتباطی معنا داربین سه سطح از سطوح عرفان (شریعت، طریقت، حقیقت) با سه طبقه باغ وجود دارد.نتیجه گیری: عرفان یکی از مهم ترین جریان های تاییر گذار بر هنر ایرانی می باشد و ار آن بر باغ ایرانی نیز همچون دیگرپدیده های عالم مشهود است.در بازخوانی تزیینات داخلی و بیرونی باغ کلات نادری این آمیختگی با عرفان وجود دارد و عرفان درزیبایی های بصری، تزئینات درونی و بیرونی باغ و جلوه های کالبدی تا وجوه باطنی و درونی آن متجلی است.

کلیدواژه ها

باغ ایرانی، باغ کلات نادری، عرفان اسلامی، تزیینات داخلی،تزیینات بیرونی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.