بررسی رویکردهای سرمایه گذاری در صندوق های بازنشستگی: مطالعه موردی سازمان تامین اجتماعی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تامین اجتماعی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QJO-16-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حسین مزینی

دکتری اقتصاد بین الملل، دانشیار پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس (نویسنده مسئول).

رضا علیزاده هسپستان

کارشناسی ارشد اقتصاد، پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس.

چکیده

< p> نزدیک به نه دهه است که در کشور مفهومی به نام بازنشستگی و بهره­مندی از مستمری حاصل از پس­انداز دوران اشتغال برای دوران سالمندی در چارچوب صندوق­های مختلف بازنشستگی تعریف شده است. در این راستا، سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی کشور اهمیت اجتماعی و اقتصادی بالایی دارد. بنابراین، مدیریت دارایی­ها و بدهی­ها و به تبع آن، اتخاذ رویکرد مناسب سرمایه­گذاری برای آن نیز از اهمیت ویژه­ای برخوردار است؛ به گونه­ای که بتواند منابع موجود را برای مصارف حال و بازپرداخت تعهدات آتی برای سالیان طولانی تضمین کند. در راستای آسیب­شناسی و تحلیل این موضوع در مطالعه حاضر، جریان وجه نقد درآمدها و مصارف سازمان به همراه ویژگی­ها و الزامات خاص آن برای دوره ۹۶-۱۳۸۹ معرفی و ترسیم شد. سپس، الزامات اتخاذ رویکردهای فعالانه یا منفعلانه و برون­سپاری یا درون­سپاری در مدیریت سرمایه­گذاری ذخایر سازمان و تجربیات جهانی معرفی و رویکردهای فعلی سازمان تحلیل و ارزیابی شدند. نتایج حکایت از آن دارند که رویکرد فعلی سازمان، منفعلانه و بدون هرگونه برون­سپاری در مدیریت سرمایه­گذاری است. ضمن اینکه اتخاذ رویکرد فعالانه در شرایط کنونی با توجه به عمق کم بازار مالی، محدودبودن فضای کسب وکار و نفوذ بالای دولت در سازمان تامین اجتماعی به سختی امکان­پذیر است.

کلیدواژه ها

رویکردهای سرمایه گذاری, صندوق های بازنشستگی, مدیریت دارایی- بدهی, تامین اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.