نقش تعلل ورزی و کنترل عواطف در پیش بینی واکنش پذیری بین فردی سالمندان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-15-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه طاهر

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود

عباس ابوالقاسمی

دانشگاه گیلان

آرزو مجرد

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

الهام آبنیکی

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

چکیده

مقدمه: هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تعللورزی و کنترل عواطف در پیش بینی واکنش پذیری بین فردی بود. روش­: این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان بازنشسته شهر ساری در سال ۱۳۹۲ است که از بین آنها نمونه ای به حجم ۲۲۰ نفر (۱۱۴ زن و ۱۰۶ مرد) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از  مقیاس تعلل ورزی عمومی، مقیاس کنترل عواطف و شاخص واکنش پذیری بین فردی استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد که تعللورزی (۳۳- =r)، کنترل عواطف (۵۳ =r)، اضطراب (۴۲ =r) و عاطفه مثبت (۲۵ =r) با واکنش پذیری بین فردی همبستگی معنادار دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد که افسردگی، اضطراب و تعللورزی میتوانند تغییرات مربوط به دیدگاهگیری را به طور معناداری پیشبینی کنند. همچنین اضطراب و عاطفه مثبت میتوانند به طور معناداری تخیل را پیشبینی کنند؛ خشم به طور منفی و اضطراب به طور مثبت میتوانند توجه همدلانه را پیشبینی کند؛ همچنین خشم قادر است پریشانی شخصی را به طور مثبت پیشبینی کند. در مجموع اضطراب، عاطفه مثبت و تعللورزی میتوانند ۲۸ درصد از واریانس واکنش پذیری بین فردی سالمندان را تبیین کنند. بحث و نتیجه گیری: میتوان از طریق آموزش کنترل عواطف و آموزش راهبردهای مقابله با تعللورزی به بهبود روابط بین فردی سالمندان و متعاقب آن کیفیت زندگی و سلامت آنها کمک کند.

کلیدواژه ها

تعلل ورزی, کنترل عواطف, واکنش پذیری بین فردی, سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.