تاثیر نوروفیدبک با امواج آلفای بالا در به روزرسانی حافظه ی کاری دانشجویان دختر دانشگاه کردستان با نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه روانشناسی بالینی و شخصیت، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CPAP-16-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلاویژ علیزاده

دانشگاه بوعلی سینا

رسول کردنوقابی

دانشگاه بوعلی سینا

خسرو رشید

دانشگاه بوعلی سینا

زلیخا قلی زاده

دانشگاه کردستان

چکیده

مقدمه: هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر نوروفیدبک با امواج آلفای بالا در به روز رسانی حافظه ی کاری دانشجویان دختر دانشگاه کردستان با نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی بود. روش: روش مطالعه نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دختر دانشگاه کردستان در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ و روش نمونه گیری از نوع داوطلبانه بود. بدین صورت که ابتدا آزمون غربال گری افسردگی بک و فرسودگی تحصیلی ماسلاخ در بین دانشجویان دختر ۲۵- ۱۹ ساله توزیع شد و سپس بر اساس نمره ی پرسشنامه ها دانشجویانی که از متوسط نمرات در هر دو پرسشنامه برخوردار بودند انتخاب گردیده و از بین افرادی که شرایط ورود به پژوهش حاضر را داشتند ۳۴ نفر برای مشارکت در پژوهش حاضر داوطلب شدند که به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش ( ۱۷ نفر) و کنترل (۱۷ نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه ی فراخنای حروف ارقام پاسخ دادند. جلسات نوروفیدبک برای گروه آزمایش در آزمایشگاه روانشناسی دانشگاه کردستان و برای هر فرد طی یک دوره ی آموزشی ۱۰ جلسه ای (هفته ای ۲ بار و به مدت ۴۵ دقیقه) انجام شد. پروتکل نوروفیدبک با استفاده از امواج آلفای بالا در ناحیه ی آهیانه ای – پس سری (نقاط اکسی پیتال یک، اکسی پیتال دو، آهیانه ای سه، آهیانه ای مرکزی و آهیانه ای چهار) و به ویژه نقطه ی آهیانه ای مرکزی انجام گرفت که پس از گذشت ۳ جلسه دو نفر از اعضای گروه آزمایش از ادامه ی همکاری انصراف دادند. پس از اتمام جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و نرم افزار اس پی اس اس ویراست ۱۸ تحلیل شدند. نتایج: نتایج نشان داد که روش نوروفیدبک با امواج آلفای بالا در به روز رسانی حافظه ی کاری دانشجویان با  نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی موثر بوده است (۰.۰۰۱> p). بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که روش نوروفیدبک با امواج آلفای بالا در بهبود عملکرد حافظه ی کاری موثر است.

کلیدواژه ها

نوروفیدبک, امواج آلفای بالا, به روز حافظه ی کاری, نشانگان فرسودگی تحصیلی, علایم افسردگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.