کاربرد رهیافت آزمون انتخاب در برآورد ارزش کل اقتصادی جنگل های ارسباران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-5-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Maryam Haghjou

دکتری اقتصاد کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

Babollah Hayati

استاد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

Esmaeil Pishbahar

دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

Morteza Molaei

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

چکیده

جنگل های ارسباران صرف نظر از جاذبه های شکارگاهی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به­دلیل وجود گونه های گیاهی و جانوری کمیاب، چشم اندازهای بکر و وسیع، گنجینه منحصربه فردی از منابع محیط زیستی را در جغرافیای شمال غربی کشور ایجاد کرده است. از این­رو، هدف این پژوهش برآورد ارزش کل اقتصادی جنگل­های ارسباران با تکیه بر رهیافت آزمون انتخاب است. داده­های مورد نیاز پژوهش از طریق پژوهش­های میدانی و تکمیل پرسشنامه در میان ۳۳۴ نفر از بازدیدکنندگان و شهروندان ۱۰ شهر از سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل با روش نمونه­گیری خوشه­ای چندمرحله­ای جمع­آوری شد. نتایج پژوهش نشان داد ارزش کل جنگل­های ارسباران حدود ۴۹۵۶ میلیارد ریال است که کارکردهای اطلاعاتی و زیست­گاهی با ۴۳ درصد بیشترین و کارکردهای تولیدی با ۲/۰ درصد کمترین جز از ارزش­های جنگل­های ارسباران را به­خود اختصاص می­دهند. همچنین ارزش غیر­استفاده ای با ۳۴ و کارکردهای تنظیمی با ۲۱ درصد رتبه­های بعدی را در ارزش کل جنگل­ها دارند. نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنی­دار متغیرهای سطح تحصیلات، درآمد، شاخص دیدگاه افراد نسبت به جنگل­ها و تعداد بازدید سالانه افراد با تمایل به پرداخت آن ها دارد. ارزش بالای به دست آمده برای جنگل­ها، ضرورت برنامه­ریزی و سیاست-گذاری مناسب برای حفاظت و بهبود وضعیت جنگل­ها را نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

آزمون انتخاب, ارزش کل اقتصادی, جنگل های ارسباران, لاجیت مختلط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.