برآورد مشخصه های اکوهیدرولوژی تاج پوشش و تنه درختان راش و نوئل (سیاهکل، گیلان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Kiuomars Sefidi

استادیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

Seyed Mohammad Moein Sadeghi

دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Omid Esmaielzadeh

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، اهر، ایران.

Ali Rasoulzadeh

دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

Hamed Nezamdoost

کارشناس ارشد جنگلداری، اداره کل منابع طبیعی استان گیلان، رشت، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف شناخت مشخصه­های اکوهیدرولوژی تاج­پوشش و تنه درختان در توده­های طبیعی راش و دست­کاشت نوئل در جنگل سیاهکل استان گیلان طی یک سال انجام شد. در توده راش مقادیر نقطه اشباع آب تاج­پوشش برآوردی و محاسباتی به ترتیب ۸۱/۱ و ۶۳/۱ میلی­متر، ظرفیت نگهداری آب تاج­پوشش ۴۴/۰ میلی­متر، ضریب تاج­بارش مستقیم ۵۷/۰، نسبت تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی ۱۶/۰، ظرفیت نگهداری آب تنه ۲۱/۰ میلی­متر، ضریب ساقاب ۱۳/۰ و نقطه اشباع آب تنه ۶۱/۱ میلی­متر به­دست آمد. مقادیر یادشده در توده نوئل به­ترتیب ۱۹/۳ میلی­متر، ۸۷/۱ میلی­متر، ۹۴/۰ میلی­متر، ۳۴/۰، ۱۷/۰، ۱۹/۰ میلی­متر، ۰۷/۰ و ۷۴/۲ میلی­متر به­دست آمد. بر اساس مقادیر مشخصه­های اکوهیدرولوژی تاج­پوشش و تنه درختان می­توان اظهار داشت که ورود آب باران به جنگل در توده راش بیشتر از نوئل است. با توجه به زمان­بر و هزینه­بر بودن اندازه­گیری تاج بارش، ساقاب و باران­ربایی به ویژه در ایران که امکان به کارگیری سامانه های خودکار وجود ندارد و اندازه­گیری­ها به صورت دستی با حضور در عرصه بعد از وقوع هر رخداد بارندگی باید انجام گیرد، تعیین مشخصه­های اکوهیدرولوژی درختان گامی موثر در پیش­بینی مقادیر تاج­بارش، ساقاب و باران­ربایی در هر رخداد باران است.

کلیدواژه ها

اکوهیدرولوژی جنگل, باران ربایی, تاج بارش, ساقاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.