شیوههای نوین و کاربردی در امر به معروف و نهی از منکر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: EPCONF09_410
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا خدایی

کارشناسی ارشد جامعه شناسی گرایش شیعه شناسی ، دانشگاه ادیان

چکیده

تعلیمات دینی که در حوزه عقاید، احکام و اخلاق تدوین گردیده است ، بر پایه مصالح حقیقی و در جهت سعادتمندی بشر و نیل به هدف عالی خلقت یعنی دستیابی بنی آدم به سرچشمه کمال و لقای مبدا هستی خدای خالق قانونگذاری شده است .در کنار اصول عقاید، که می بایست از راه تحقیق و پژوهش به آن باور داشت احکام و مقرراتی تشریح شده که پایبندی و عمل به آن ضامن فلاح و سعادت آدمی آن است . چونان که التزام به اصول و ارزشهای اخلاقی نیز راه کمال و نیل به مقصد نهایی را هر چه بیشتر هموار می سازد. آن مصالح عمومی که مورد اتفاق عالمان اسلامی است و احکام شرع را ضامن حفظ و حراست از آن دانسته اند، در دین و جان عقل مال و ناموس افراد خلاصه می شود، چون آنکه تعدی به هر کدام نیز بر مبنای آموزههای دینی ، جرم بوده و مجازاتهای ویژهای را برای مرتکبان در پی دارد. همه ارزشهای انسانی در شمول این مصالح است . آیات و روایات به صراحت بیانگر این نکته دقیق است که بر پایه همین دستورات دینی انسان اجازه دارد و بلکه مکلف است تا جایی که ممکن است از اصول و ارزشهای خود دفاع کند. یکی از فرایضی که در همین راستا تشریع شده و در قالب احکام و مقررات شرعی بیان گردیده است ، فریضه امر به معروف و نهی از منکر است و به اعتقاد صاحبنظران هم حق است و هم تکلیف و البته تابع شرایط و مقید به مقررات ویژه می باشد. امر به معروف و نهی از منکر دو اصلی هستند، که در بردارنده منافع زیادی برای انسان ها و جامعه مطابق با عقل و فطرت بوده و در اسلام از جایگاه ویژهای برخوردارند، به گونه ای که در میان اصول عملی اسلام، مهمترین اصول محسوب می شود. فلسفه اصلی این دو اصل ، هدایت و صیانت از فرد و جامعه از بدیها و سوق دادن آنها به سوی خوبیها است . با این حال این دو فریضه ، گاهی دستاویزی برای توجیه عملکردهای دولت در جامعه می شود و از آنها استفادههای نابجا می شود. به گونه ای که تصور می شود با حقوق انسانی مثل آزادی در تعارض و تزاحم قرار دارند. این امر موجب شده تا افراد ذهنیت نامناسبی نسبت به آنها پیدا کرده و افراد از انجام وظایف خود در این زمینه سرباز زنند.

کلیدواژه ها

شیوههای نوین ، کاربردی، امر به معروف و نهی از منکر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.