مفهوم باد در فرهنگ ایرانی و چگونگی عملکرد آن در معماری سنتی کویر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی انرژی باد و خورشید
  • کد COI اختصاصی: WINDCONF02_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لادن اسدی

مشهد/ مهندسان مشاور طاق

آیدین سعیدی

امیرحسام بیک محمدی

چکیده

در فرهنگ ما ایرانیان مواهب خدادادی و نظم حاکم بر آن، شکوه و جلوه عناصر خود را در غالب مذهب و سنت در آئین ها، مراسمها و هنرهای غنی ایرانی مثل ادبیات و موسیقی به نمایش گذاشته است. از طرفی اسلام این دین شکوهمند جهانی بوضوح از طبیعت به ستایش نام برده است و از طرفی در عقاید ملی – فرهنگی ایرانیان استعاراتی از طبیعت معرف جلال وعظمت آفریدگار بوده است. چهار عنصر باد، آب خاک و آتش که عناصر اصلی هدایت گر طبیعت معرفی شده اند عواملی هستد که خداوند به واسطه آنها طبیعت را در خدمت بشریت قرار میدهد. عناصر پایداری که هیچ گاه از بین نمیروند و همگام با شرایط اقلیمی در معماری به بهترین نحو در خدمت انسان در میآیند. در این میان باد عنصر ناپیدای پایداری است که به یکباره با کوچکترین تغییر گرمی و فشار بزرگترین نیروها را بر پا میکند و بزرگترین کارها را انجام میدهد.نیروی طبیعی که استفاده از آن در بناهای معماری به ارتفا کیفیت آسایش و بهداشت محیط زندگی گمک میکندبه سالم سازی محیط زیست منتهی میگردد. در این مقاله سعی شده است با مطالعه مفهومی عنصر باد در عقاید ملی – مذهبی و جایگاه آن در دانش معماری بومی کویری ایران به نوعی نتیجه گیری پیشنهادی رسید که قابل استفاده در معماری امروزی ایرانی باشد.

کلیدواژه ها

تعریف باد در اسلام، تعریف باد در فرهنگ ایرانی، استفاده از باد در بناهای معماری،معماری کویر، معماری امروزی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.