بررسی موقعیت کولون نسبت به کلیه در پوزیشن های پرون و سوپاین و لترال به وسیله CT اسکن بدون کنتراست در بیماران کاندید عمل جراحی PCNL

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات در ارولوژی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRU-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساسان محرابی

سیدحبیب اله موسوی بهار

مائده محسنی

محمدمهدی دریسی

چکیده

مقدمه:  امروزه روش جراحی Percutaneous Nephrolithotomy (PCNL) در سرتاسر دنیا رایج و جایگزین جراحی باز سنگ کلیه و حالب فوقانی شده است. علیرغم عوارض اندک و کمتر تهاجمی بودن این روش جراحی، پیش آمدهای ناگواری مانند آسیب به احشاء داخل شکمی از جمله کولون موجب نگرانی همیشگی جراحان است. هدف از انجام  این مطالعه بررسی موقعیت کولون نسبت به کلیه در پوزیشن های لترال و پرون و سوپاین دربیمارانی است که کاندید عمل جراحی PCNL بوده اند. روش کار: در مدت ۱۲ ماه تمامی بیماران  بالغی که کاندید PCNL بودند را تحت CT-SCAN بدون کنتراست در پوزیشن های لترال،  پرون و سوپاین قرار داده و یافته های مربوطه را در ارتباط با سن، جنس، BMI و سابقه جراحی ، مورد بررسی قرار دادیم. نتایج: تعداد ۲۶۰ بیمار شامل ۱۲۹ مرد و ۱۳۱ زن وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران ۴۶.۹۵ سال( کمترین ۲۱ و بیشترین ۷۲ سال) بود. بیشترین فراوانی موقعیت کولون نسبت به کلیه در پوزیشن های پرون، سمی سوپاین ، سوپاین کامل و لترال به ترتیب در ۱۲۲ بیمار(۹۲/۴۹ %)،  ۱۸۶ بیمار ( ۵۴/۷۱ %)،  ۱۶۹ مورد ( ۶۵ %)  و  نهایتا در ۱۲۹ بیمار ( ۶۲/۴۹ %)،  قدامی نسبت به کلیه بود . در این مطالعه فقط یک مورد پرفوراسیون کولون در بین ۲۶۰ بیمار مورد مطالعه گزارش شد که موقعیت کولون نسبت به کلیه در حالت پرون در آن بیمار، قدامی بود. نتیجهگیری: انجام CT-scan  بدون کنتراست با توجه به تهاجمی نبودن آن برای تعیین موقعیت کولون بخصوص در پوزیشن های متفاوت برای به حداقل رساندن عوارض ایاتروژنیک در جراحی PCNL توصیه می شود.

کلیدواژه ها

percutaneous nephrolithotomy, abdominal visceral injuries, patient position, colon, پرکوتانئوس نفرولیتوتومی, آسیب به احشاءشکمی, پوزیشن بیمار, کولون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.