ریخت شناسی قصه های پریان در زبان کردی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 9، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-9-35_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مظهر ابراهیمی

Kordistan University

سید احمد پارسا

Professor of Persian litrature

چکیده

عنوان این مقاله «ریخت­شناسی قصه­های پریان در زبان کردی» است. تعیین ساختار این قصه­ها، تعیین میزان تفاوت­ها و اشتراکات ساختاری آن ها با پژوهش ولادیمیر پراپ و کمک به شناخت بهتر قصه­ها در دیگر زبان­های ایرانی، از اهداف آن است . روش پژوهش، توصیفی است و داده­ها به شیوه کتابخانه­ای گردآوری شده و بر اساس الگوی ولادیمیر پراپ در ریخت­شناسی قصه­های پریان، تجزیه و تحلیل شده است. پس از بررسی ساختاری ۱۵۵ قصه، سی­ و یک خویشکاری، هفت حوزه عملیات، نه گونه وضعیت آغازین و هجده نوع ترکیب حرکتی تعیین شد. نتیجه، نشان می­دهد که الگوی پراپ، بر قصه­های پریان در زبان کردی کاملا منطبق است و ساختار نهایی آن ها محدود به همان سی­ و یک خویشکاری پیشنهادی وی می­باشد. آنچه قصه­های پریان در زبان کردی را از نمونه­های مشابه تحت بررسی پراپ متفاوت می­سازد، شیوه­های مختلف شکل­گیری برخی از خویشکاری­هاست که البته این اختلافات، ساختار جدید و متفاوتی را به وجود نمی­آورد.

کلیدواژه ها

Morphology, Fairy tales, Kurdish tales, Vladimir Propp, ریخت شناسی, قصه های کردی, ولادیمیر پراپ, قصه پریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.