مدل سازی فرایند الکتروفنتون در حذف دیازینون از آب های زیرزمینی با استفاده از روش سطح پاسخ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید احمدزاده

Pharmaceutics Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

مریم دولت آبادی

Environmental Science and Technology Research Center, Department of Environmental Health Engineering, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

چکیده

زمینه و هدف: دیازینون یکی مهم ترین آفت کش هایی است که به طور گسترده در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جایی که این ترکیبات، مقاوم به تجزیه بیولوژیکی هستند ورود آن ها به منابع آبی به یک مشکل زیست محیط جدی تبدیل شده است لذا در این مطالعه با فرایند اکسیداسیون پیشرفته الکتروفنتون به بررسی پارامترهای موثر در  حذف دیازینون از آبهای زیر زمینی پرداخته خواهد شد. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی صورت پذیرفت و تاثیر پارامترهای عملیاتی مهم از جمله غلظت اولیه دیازینون (mg.L-۱۳۰-۱)، pH محلول (۹-۳)، دانسیته جریان (mA.cm-۲۱۰-۱)، زمان واکنش (min۱۵-۲) و مقدار پر اکسید هیدروژن (µL.L-۱۱۰۰-۲۰) مورد بررسی قرار گرفت. بهینه سازی توسط نرم افزار طراحی آزمایش و از روش سطح پاسخ و تحلیل مدل پیشنهادی به روش آنالیز واریانس صورت پذیرفت. یافته ها: راندمان حذف دیازینون تحت شرایط بهینه شامل غلظت اولیه دیازینون mg.L-۱ ۸۸/۶، pH برابر با ۳، زمان ۱۰ دقیقه، دانسیته جریان mA.cm-۲ ۱۸/۸ و میزان پر اکسید هیدروژن µL.L-۱ ۷۸/۸۳ برابر با ۵/۹۸ در صد تعیین شد؛ و در این شرایط میزان مصرف انرژی برابر با kWh.m-۳ ۵۲۴/۰ می باشد. همچنین میزان غلظت دیازینون در آب زیرزمینی µg.L-۱ ۰۵۳/۰±۹۳۴/۰ اندازه گیری شد که مقدار آن بعد از اعمال فرایند الکتروفنتون تحت شرایط بهینه به صفر رسید. نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده فرایند الکتروفنتون یک تکنیک کارامد جهت حذف دیازینون و همچنین سایر ترکیبات آلی مقاوم به تجزیه بیولوژیکی از منابع آبی می باشد.

کلیدواژه ها

Diazinon, Electro Fenton, Removal, Response surface methodology, Groundwater., دیازینون, الکتروفنتون, تجزیه, روش سطح پاسخ, اکسیداسیون پیشرفته.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.