ویژگی های آنتی اکسیدانی، فیزیکی -شیمیایی ورئولوژیکی آدامس تهیه شده از صمغ درخت بنه و شیرین کننده های الکلی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 16، شماره: 89
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-16-89_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

zahra Abutalebi

UNIVERSITY OF TABRIZ

aktram pezeshki

Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

Babak Ghanbarzadeh

Professor, Department of Food Science and Technology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

Maryam Khakbaz Heshmati

Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

چکیده

امروزه تحقیقات زیادی در زمینه پیدا کردن جایگزین مناسب برای آدامس، از جمله استفاده از صمغ­های طبیعی و قندهای الکلی وجود دارد. سقز از گروه Pistacia atlantica ، صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است که از نظر ترکیبات شیمیایی و ساختار فیزیکی جزء الئورزین ها محسوب می­شود و از آن در تولید آدامس­های طبیعی به عنوان پایه آدامس استفاده می­شود. در این پژوهش جهت بهبود خواص تغذیه ای، آنتی اکسیدانی و رئولوژیکی آدامس به تولید آن با استفاده از صمغ درخت بنه و قندهای الکلی پرداخته شده است. نمونه­های آزمایشی با استفاده از ترکیب رزین سقز، قندهای الکلی (سوربیتول، زایلیتول و ایزومالت) در مقادیر مختلف تولید و آزمون­های فیزیکی وشیمیایی، رنگ­سنجی، رئولوژیکی، آنتی­اکسیدانی و ارزیابی حسی در طی۶۰ روز نگه­داری انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش زمان نگهداری میزان رطوبت در تمامی نمونه­ها کاهش یافت و با افزایش غلظت صمغ، میزان فنول کل و مهار رادیکال آزاد DPPH افزایش یافت. نمونه­هایی با فرمولاسیون مشترک (۴۰ درصد رزین، ۳۴ درصد زایلیتول، ۵ درصد سوربیتول، ۲۰ درصد ایزومالت، ۳/۰ درصد گلیسرول، ۷/۰ درصد اسانس نعنا) از لحاظ قدرت آنتی­اکسیدانی بالا، خصوصیات مکانیکی، رطوبت، مقبولیت کلی از لحاظ بافت، شکل ظاهری، طعم و... توسط ارزیاب­ها دارای بیشترین نمونه و بهترین پذیرش بودند. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد با استفاده از صمغ بنه به همراه قندهای الکلی و تهیه فرمولاسیون بهینه از آن­ها، می توان به محصولی طبیعی با خواص تغذیه­ای، آنتی­اکسیدانی و بافتی مناسب به عنوان جایگزین آدامس­های تولید شده از رزین مصنوعی دست یافت.

کلیدواژه ها

gum, Pistacia atlantica, alcoholic sugars, antioxidant properties, rheology, صمغ بنه, قند الکلی, ویژگی آنتی اکسیدانی, رئولوژی, آدامس, صمغ بنه, قند الکلی, آنتی اکسیدانی, رئولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.