بررسی حقوق دارنده اسناد تجاری خاص در کنوانسیون های بین المللی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: ISCV06_194
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیدا دادگر

کارشناسی ارشد حقوق (خصوصی)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر.

محمد جعفرزاده

کارشناسی ارشد حقوق (خصوصی)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر.

چکیده

مهمترین هدف از صدور سند تجاری به مفهوم خاص اعم از برات، سفته و چک استفاده از آن اسناد به عنوان جایگزین پول می باشد. این اسناد تابع مقررات ویژه ای می باشند و از اوصاف خاصی برخوردارند که آنها را از سایر اسناد متمایز می نماید و سبب ایفای بهتر نقش سند تجاری به جای وجه نقد می گردد. مسئولین پرداخت وجه سند، مانند صادر کننده، ظهرنویس، ضامن و محال علیه ممکن است با دارنده سند تجاری راجع به قلمرو وظایف و تکالیف دارنده و یا حقوق مندرج در سند به موجب اصل حاکمیت اراده، در قالب شروط به توافقاتی دست یابند. اسناد تجاری خاص در حقوق ایران صرفا محدود به چک و سفته و برات است لیکن در بعد بین المللی و در بستر تجارت بین الملل، اسناد تجاری بین المللی شمار بسیار زیادی داشته و مواردی از قبیل گواهی مبدا، گواهی بازرسی کالا، گواهی بهداشت و پیش فاکتور و غیره در این دسته قرار می گیرند. به علت تعدد کنوانسیون های بین المللی این پایان نامه فقط به بررسی کنواسیون های ژنو۱۹۳۰ و ۱۹۳۱ و آنستیرال ۱۹۸۸ می پردازد. تدوین کنوانسیون های بین المللی متعدد مانند کنوانسیون های ژنو ۱۹۳۰ و ۱۹۳۱، آنسیترال۱۹۸۸ و قوانین داخلی کشورها همواره در جهت اعتباربخشی بیشتر به این اسناد بوده است؛ به طوری که ایجاد اصولی مانند اصل استقلال امضاها، اصل عدم توجه ایرادات و تجریدی بودن آنها همگی اقدامات و تلاش هایی تقنینی در این راستا بوده است. این پژوهش به صورت تحلیلی- توصیفی نگارش شده است که با نگاه به مقررات یکنواخت کنوانسیون ژنو، راجع به برات و سفته ۱۹۳۰، و چک ۱۹۳۱ و برخی از نظام های حقوقی دیگر به حقوق دارنده اسناد تجاری خاص و اعتبار یا عدم اعتبار آن در حقوق ایران می پردازد. منظور از اسناد تجاری در این پژوهش صرفا اسناد (برات، سفته، چک) می باشد

کلیدواژه ها

اسناد تجاری خاص، حقوق دارنده، حقوق تجارت، کنوانسیون های بین المللی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.