بررسی اثرات تنسیق بر نفوذ پذیری خاک در طرح مرتعداری قره دام چهارگل شهرستان مراوه تپه استان گلستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF08_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی قولاق

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشکده کشاور ز ی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

مجیدمحمد اسمعیلی

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

ابوالفضل طهماسبی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

چرای بی رویه عامل اصلی ترا کم خاک و کاهش نفوذپذیری در مراتع بوده است. یافته های این پژوهش نشان داد که نگهداری پوشش گیاهیاین مراتع از طریق جلوگیری از چرای بی رویه و افزایش بقایای گیاهی می تواند در کاهش ترا کم خاک و در نتیجه بهبود خصوصیات هیدرولیکیخاک موثر باشد. جهت اندازه گیری میزان نفوذپذیری خاک در مراتع تنسیق شده و مراتع تنسیق نشده از روش استوانه مضاعف استفاده شد. نتایجنشان داد که هر دو تیمار منطقه و زمان نفوذپذیری به صورت مستقل از یکدیگر بر متغیر وابسته (میانگین نفوذپذیزی) در سطح معنی دار اثرگذاراست. اما اثرات متقابل تیمارهای منطقه و زمان نفوذپذیری معنی دار نشده است و فرض صفر پذیرفته شده است. همچنین نتایج نشان داد که میانگینزمان نفوذیذیری در زمان های ۱۵ و ۱۰ دقیقه، ۴۵ و ۶۰ دقبقه و ‎۹۰ و ۱۲۰ دقیقه مشابه اما با میانگین زمان نفوذپذیری در سایر زمان ها متفاوت است.نفوذ آب به خاک در کنار عوامل متعددی مانند بافت. میزان سنگریزه؛ ریشه گیاه. مواد آلی، میزان لاشبرگ سطحی، رطوبت اولیه، نسبت جذبسدیم، جرم مخصوص ظاهری و دمای خاک، به کاربری و مدیریت زمین بستگی دارد. در این تحقیق احتمالا دلیل تفاوت میزان نفوذپذیری بافتو ساختمان مشابه خاک در سطح اندک مرتع باشد که بر میزان نفوذپذیری اثرگذاشته اما گذر زمان بر میزان نفوذپذیری دو منطقه تفاوت معنی دارینگذاشته است و اثرات متقابل معنی دار نیست.

کلیدواژه ها

نفوذپذیری، تنسق، قره دام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.