ارزیابی تاثیر گاز ازن بر ویژگی های کیفی و میکروبی دانه ذرت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 20، شماره: 135
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-20-135_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Jalal Mohammadzadeh

Agricultural Engineering Research Department Golestan Agricultural and NaturalResources Research Center, AREEO, Gorgan, Iran

Javad Zanganeh

The Golestan University of Medical Science, Cereal Health Research Center

چکیده

تولید ذرت بعد از گندم  مقام دوم را در بین غلات داشته و معمولا بخش زیادی از آن بلافاصله پس از برداشت مورد استفاده قرار نمی­گیرد­، بلکه برای استفاده تدریجی در فصول دیگر و یا به­منظور صادرات به سایر مناطق، در انبارها نگهداری می­شود. گسترش انواع قارچ­ها و به­دنبال آن تولید سم­های قارچی به­خصوص در مناطق با رطوبت بالا، علاوه بر خسارت کمی و کیفی به محصولات انبار شده سبب افزایش ضایعات و به­مخاطره انداختن سلامت جامعه می­شوند. در راستای جایگزینی روش های کم­خطر افزایش عمر­انبارمانی، در این تحقیق تاثیر گاز ازن با دو متغیر غلظت ازن (۲۵ ،۵۰  و ۷۵  ppm) در مدت زمان  ازن­دهی (۱،۳، ۵ و ۷ روز) بر دانه ذرت غالب منطقه گلستان (رقم سینگل­کراس۴۰۷) ارزیابی شد. همچنین ویژگی­های میکروبی به لحاظ کنترل گسترش قارچ­ها و تغییرات خصوصیات کیفی دانه­ بررسی شد. نتایج نشان داد، افزایش غلظت ازن تا ppm ۵۰  و زمان ازن­دهی۳ روز بر کاهش رشد قارچ ­ها و تولید آفلاتوکسین معنی­دار بوده است (۰۵/۰> P). همچنین نتایج حاکی از آن بود استفاده از غلظت ppm ۷۵ در زمان­های۱، ۳، ۵ و ۷ روز سبب تغییرات اکسیداتیو معنی­داری در خصوصیات روغن(افزایش شاخص­ اسیدیته) و نشاسته (افزایش شاخص کربوکسیل) دانه ذرت نسبت به نمونه شاهد شده است. همچنین شرایط مختلف ازن­دهی تا غلظت ppm ۵۰  در زمان­های مختلف تاثیر معنی­داری بر میزان پروتئین دانه ذرت نداشت (۰۵/۰> P).

کلیدواژه ها

Corn, Ozonation, Qualitative and microbial characteristics, ازن دهی, دانه ذرت, ویژگی های کیفی و میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.