ارزیابی خواص کیفی ریزپوشینه های تفاله انگور و روغن بزرک پایدار شده با نسبت های مختلف مالتودکسترین و صمغ کتیرا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 20، شماره: 139
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-20-139_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Manaf Saberi

Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University

Solmaz Saremnezhad

Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University

Mostafa Soltani

Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University

Alireza Faraji

Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University

چکیده

ریزپوشانی فرایندی جهت محافظت از ترکیبات زیست فعال در برابر شرایط نامساعد محیطی به منظور افزایش پایداری و دسترسی زیستی آن­ها می باشد. با توجه به حضور ترکیبات زیست فعال در تفاله انگور و روغن بزرک، هدف از این پژوهش درون پوشانی روغن بزرک و تفاله انگور سیاه سردشت با نسبت­های مختلف مالتودکسترین و صمغ کتیرا (۱:۱، ۲:۱ و ۱:۲) با استفاده از خشک­کن پاششی و بررسی ویژگی­های کیفی ریزپوشینه­های تولید شده بود. بر این اساس، ریزپوشینه­های تولیدی از لحاظ بازده ریزپوشینه، میزان حلالیت و رطوبت، محتوای ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، برهم کنش مواد دیواره و هسته و ریزساختار مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطابق با نتایج، از لحاظ محتوای رطوبت و میزان حلالیت تفاوت معنی­داری بین ریزپوشینه­ها وجود نداشت. بالاترین بازده ریزپوشانی، بیشترین محتوای ترکیبات فنولی کل و بیشترین ظرفیت مهار رادیکال DPPH در ریزپوشینه­­ی دارای نسبت ۱:۱ مالتودکسترین و صمغ کتیرا مشاهده شد. در حالیکه شکل کروی ریزپوشینه­ها برای تمامی نمونه­ها به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی مشاهده شد، ریزپوشینه های دارای دیواره مالتودکسترین و صمغ کتیرا با نسبت ۱:۱ ساختار فشرده­تر و یکنواخت­تری داشتند. آنالیز FT-IR نیز شکل­گیری برهمکنش­های جدید بین مواد دیواره و هسته ریزپوشینه­ها را تایید کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از مالتودکسترین و صمغ کتیرا به عنوان ماده دیواره  با نسبت ۱:۱، کارآیی مناسبی جهت ریزپوشانی تفاله انگور و روغن بزرک دارد.

کلیدواژه ها

Microcapsulation, Grape pomace, Flaxseed oil, Maltodextrin, Gum tragacanth, ریزپوشانی, تفاله انگور, روغن بزرک, مالتودکسترین, صمغ کتیرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.