ارزشیابی اثر آموزش تغذیه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر آگاهی و عملکرد تغذیه ای بیماران مبتلا به ویروس AIDS / HIV

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنگره سبک زندگی سالم
  • کد COI اختصاصی: HLSC01_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس کشتکار

دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

بابک گراوند

دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی،موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران ،تهران،ایران

آزیتا نظری امامی

کارشناس پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

زهره رحمانی

کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، مرکز بهداشت شهرستان امیدیه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

فریده شریفات

کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، مرکز بهداشت شهرستان امیدیه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

نوال سواری

چکیده

زمینه و هدف: غذا نقش مهمی در تامین سلامت فرد دارد. بیماران مبتلا به ویروس HIV مثبت گروه هدف مناسب برای اصلاح رفتار تغذیه ای هستند. مطالعات نشان داده که آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی توانسته است عادت بد غذایی در افراد را بهبود بخشد، لذا هدف از این مطالعه ارزشیابی اثر آموزش تغذیه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر آگاهی و عملکرد تغذیه ای بیماران مبتلا به ویروس AIDS / HIV درمرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر اهواز در سال ۱۴۰۰ بود.روش تحقیق: این مطالعه یک پژوهش ارزشیابی از نوع تحلیل اثر، با طرح پیش آزمون- پس آزمون است، بیماران مبتلا به ویروس AIDS / HIV به روش تصادفی ساده و با استفاده از جدول اعداد تصادفی به تعداد ۱۵۰ نفر انتخاب شدند. انتخاب نمونه ها و تکمیل ابزار قبل از مداخله،در ۱۴۰۰/۴/۱ شروع و در تاریخ ۱۴۰۰/۹/۳۰ به اتمام رسید سپس برنامه آموزشی مدونی در زمینه تغذیه، طی ۱۱ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای اجرا گردید. پس آزمون یک ماه پس از اتمام آموزش، گرفته شد . برای انجام این پژوهش از ابزار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در سال ۱۳۹۰ با همکاری پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران طراحی شده بود (NUTRI- KAP)، استفاده شد که هر چه نمره بدست آمده بیشتر باشد، سطح آگاهی و عملکرد بالاتر است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. در بخش آمار توصیفی، جداول توزیع فراوانی برای متغیرهای کیفی تحقیق و از شاخص های عددی حداقل، حداکثر، میانگین و انحراف معیار برای متغیرهای کمی تحقیق استفاده شد. در آمار استنباطی از آزمون t زوجی استفاده شد. در تمام آنالیزهای آماری ، مقدار P کمتر از ۰/۰۵ معنی دار در نظر گرفته شد.یافته ها

کلیدواژه ها

دانش، عملکرد، الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش تغذیه، AIDS / HIV

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.