تاثیر مصرف مکمل کورکومین بر برخی از شاخص های عملکردی و خستگی در دختران والیبالیست

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنگره سبک زندگی سالم
  • کد COI اختصاصی: HLSC01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زکیه احتشام

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی و تغذیه ورزشی موسسه آموزش عالی بینالود مشهد

سیدعلیرضا حسینی کاخک

استاد گروه فیزیولوژی ورزش دانشگاه فردوسی مشهد

رضا قراری

استادیار موسسه آموزش عالی بینالود مشهد

چکیده

مقدمه و هدف: مکمل کورکومین از جمله مکمل های گیاهی و مجاز بوده که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن بخوبی نشان داده شده است. اما اثر آن بر عملکرد ورزشی دختران والیبالیست مورد مطالعه قرار نگرفته است. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف مکمل کورکومین بر توان انفجاری و بی هوازی دختران والیبالیست بود. روش شناسی: در یک طرح تحقیق نیمه تجربی، ۱۸ بازیکن والیبالیست دختر (با میانگین سن ۱.۸ ± ۱۶.۲۲ سال، قد ۱۴.۰۱ ± ۱۵۹.۷ سانتی متر و وزن ۸.۴ ± ۵۶.۷ کیلوگرم) به طور داوطلبانه و هدفمند شرکت کردند. آزمودنی ها و به طور تصادفی به دو گروه مصرف مکمل کورکومین (۸ نفر) و مصرف دارونما (۱۰ نفر) تقسیم شدند. گروه مصرف مکمل به مدت چهار هفته، یک روز در میان (دو نوبت صبح و عصر) کپسول ۶۰۰ میلی گرمی کورکومین مصرف کردند. گروه دارونما نیز به طور مشابه، کپسول ۶۰۰ میلی گرمی نشاسته مصرف نمودند. هر دو گروه آزمودنی ها در طی این مدت برنامه تمرینات منظم والیبال را زیر نظر مربیان انجام می دادند. ۲۴ ساعت قبل از شروع بارگیری مکمل و ۲۴ ساعت پس از آخرین روز، توان انفجاری (با استفاده از دستگاه ارگوجامپ)، توان بی هوازی بالاتنه، پایین تنه و شاخص خستگی (توسط آزمون وینگیت) ارزیابی شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط روش آماری آنوا با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی انجام و سطح معنی داری P< ۰.۰۵ در نظر گرفته شد.نتایج: یافته های پژوهش حاکی از آن بود که مصرف مکمل کورکومین تاثیر معناداری بر اوج توان بی هوازی پا (۰.۸۱=P) ، میانگین توان بی هوازی پا (۰.۴۲=P)، کمترین توان بی هوازی پا (۰.۲۷=P)، میانگین توان بی هوازی دست (۰.۵۸=P)، شاخص خستگی پا (۰.۴۴=P) و توان انفجاری پای دختران والیبالیست نداشت. در مقابل مصرف کورکومین بر اوج توان بی هوازی دست (۰.۰۵=P) ، کمترین توان بی هوازی دست (۰.۰۰۱=P) و شاخص خستگی دست (۰.۰۰۱=P) تاثیر معنی داری داشت.نتیجه گیری: به نظر می رسد مصرف کوتاه مدت دوز متوسط مکمل کورکومین تاثیری بر توان انفجاری کل بدن و توان بی هوازی پایین تنه والیبالیست های دختر نوجوان ندارد، هر چند باعث بهبود توان بی هوازی بالاتنه این افراد می شود. لذا دخترن والیبالیست نوجوان می توانند زیر نظر پزشک از مکمل کورکومین برای به تعویق انداختن خستگی در بالاتنه و لذا افزایش عملکرد ورزشی استفاده کنند.

کلیدواژه ها

کورکومین، خستگی، توان بی هوازی، توان انفجاری، والیبال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.