ارزیابی برخی پارامترهای بیوشیمایی سرمی کبد در تشخیص گاوهای مبتلا به کلانژیت و کلانژیوهپاتیت

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-14-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان احمدی، شهاب الدین صافی، پژمان مرتضوی، نوردهر .

.

چکیده

کلانژیت و کلانژیوهپاتیت می توانند منجر به نارسایی کبد در نشخوارکنندگان گردند و بیوپسی کبد مطمئن ترین راه تشخیص آنهاست که روشی تهاجمی و پرهزینه می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های بیوشیمی کبد در گاوهای مبتلا به کلانژیت و کلانژیوهپاتیت، مقایسه حساسیت و ویژگی آنها با بیوپسی و تخمین احتمال وقوع این بیماری ها با استفاده از رگرسیون لجستیک بیزین است. تعداد ۹۰ نمونه سرم و کبد از دو کشتارگاه استان تهران جمع­آوری شد که بعد از بررسی آسیب شناسی مقاطع کبد، مجموعا ۱۴ نمونه مبتلا شامل کلانژیت (۷ مورد) و کلانژیوهپاتیت (۷ مورد) و ۱۹ عدد سالم و بقیه مبتلا به سایر جراحات ارزیابی شدند. سپس میزان فعالیت سرمی آنزیم های کبدی مانند AST، ALT، ALP، GGT، PON۱ و PKC و نیز غلظت سرمی NEFA و BHB اندازه گیری گردیدند. درستی تشخیصی هر پارامتر ارزیابی شد و نهایتا رگرسیون لجستیک بیزین برای آنالیز تغییرات این متغیرها در گاوهای مبتلا و براساس مدل استفاده از بهترین متغیرها استفاده گردید. در این مطالعه، میزان PON۱ در گروه مبتلا به کلانژیت تغییری نداشت و در کلانژیوهپاتیت نسبت به گروه کنترل افزایش غیرمعنی دار نشان داد (۰۵/۰< P). میزان فعالیت سرمی PKC نیز در گروه مبتلا به کلانژیت و کلانژیوهپاتیت نسبت به گروه کنترل کاهش یافت ولی این کاهش معنی دار نبود (۰۵/۰< P). NEFA در گروه مبتلا به کلانژیت افزایش غیرمعنی دار (۰۵/۰< P) و BHB در گروه مبتلا به کلانژیوهپاتیت کاهش معنی دار را نشان داد (۰۵/۰ P< ). براساس مدل رگرسیون لجستیک، ALT، ALP، GGT، NEFA، BHB و PON۱ متغیرهایی هستند که می توانند برای محاسبه احتمال کلانژیوهپاتیت استفاده شوند.

کلیدواژه ها

پارامترهای بیوشیمیایی کبد, کلانژیت, کلانژیوهپاتیت, گاو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.