تحلیل گفتمان شفافیت سازی در راستای تولید مد پایدار: رویکرد نشانه معناشناسی گفتمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زبان شناسی اجتماعی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SOCG-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه جوانمرد

دانشجوی دکتری پژوهش هنر دانشکده هنر و معماری دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

نیر طهوری

استادیار گروه هنر و معماری دانشگاه علوم تحقیقات تهران

حمیدرضا شعیری

استاد گروه ادبیات فرانسه دانشگاه تربیت مدرس

حبیب اله جوانمرد

دانشیار گروه مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد واحد اراک

چکیده

مد یک صنعت جهانی است که با بهره گیری از منابع طبیعی، باعث آلودگی محیط­زیست می شود. مد پایدار راهکار مقابله با خطرات زیست محیطی صنعت مد، با هدف جلوگیری از اتلاف منابع در بخش تولید و مصرف است. پژوهش حاضر با هدف کاربردی و روش توصیفی-تحلیلی، به شیوه­ی کتابخانه­ای گردآوری شده و با رویکرد نشانه­معناشناسی گفتمان، اقدامات فعالان حوزه­ی مد را در چارچوب نظر­یه­ی شفافیت­سازی و پروتزسازی ژاک­فونتنی و نظام تطبیق لاندوفسکی مورد مطالعه قرار داده است. مساله­ی اصلی این است که ببینیم چگونه مد می تواند شرایط گفتمانی را ایجاد کند که امکان عبور از نظام تخریب به نظام ایده آل زیست محیطی فراهم گردد. براین اساس، هفت نمونه از فعالیت­های برندها به صورت هدفمند انتخاب و از نظر رعایت اصول پایداری در محیط­زیست و شفافیت­سازی بررسی شده اند. نتایج نشان می­دهد که محرک­هایی همچون سلبریتی­ها و حامیان محیط­زیست قادر هستند با اقدامات خویش نظام گفتمانی مطلوب ایجاد نمایند. پیشنهاد می شود دولت ها و بخش خصوصی با بهره­جویی از نظریه­ی شفافیت­سازی، و تطبیق و تبیین پروتزسازی مد و پیوند آنها در صنعت مد پایدار علاوه بر فرهنگ­سازی، به تاسیس شرکت­های جمع­آوری منسوجات قدیمی پرداخته و با بازیافت، علاوه بر حمایت از محیط­زیست، در امر اشتغال زایی نیز سهیم باشند.

کلیدواژه ها

صنعت مد, محیط زیست, نشانه معناشناسی گفتمانی, مد پایدار, شفافیت سازی, پروتز, زبانشناسی اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.