شیوع هموگلوبینوپاتی ها در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-9-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم میری مقدم

استادیار مرکز تحقیقات ژنتیک در بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

پیمان عشقی

استاد مرکز تحقیقات بیماری های خونی مادرزادی کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خیابان دکتر شریعتی بیمارستان کودکان مفید

اسماعیل صانعی مقدم

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه منطقه ای آموزشی انتقال خون زاهدان

سید محمد هاشمی

استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

چکیده

چکید ه   سابقه و هدف   هموگلوبینوپاتی شایع ترین اختلال تک ژنی در ایران است. استان سیستان و بلوچستان ، ۲۳۰۰ بیمار هموگلوبینوپاتی وابسته به دریافت خون در جنوب شرق ایران دارد. در این مطالعه فراوانی هموگلوبینوپاتی ها در سطح استان مورد ارزیابی قرار گرفت.   مواد و روش ها   این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۲۱۲۹ نفر در طیف سنی ۱۰- ۵ سال که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. تعداد نمونه مورد نظر هر شهرستان متناسب با حجم جمعیت آن در نظر گرفته شد. پارامترهای هماتولوژی بر روی نمونه های حاوی ضد انعقاد EDTA توسط شمارشگر اتوماتیک، مقدار HbA۲ با روش کروماتوگرافی ستونی، الکتروفورز هموگلوبین بر روی استات سلولز در۶/۸ pH و نمونه های دارای هموگلوبین غیر طبیعی در ۱/۶ pH نیز الکتروفورز شدند. نتایج توسط آزمون t و ۱۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.   یافته ها   نتایج نشان داد که ۷/۹% افراد مورد مطالعه در سطح استان مبتلا به تالاسمی مینور بودند. فراوانی تالاسمی مینور از ۲/۶% در شهرهای شمالی تا ۹/۱۲% در شهرهای جنوبی متفاوت بود و ۹/۰%، ۷/۱% و ۱/۰% افراد به ترتیب مبتلا به هتروزیگوت هموگلوبین S ، D و C بودند. ۴/۷۲% افراد هتروزیگوت هموگلوبینوپاتی، مقدار HbA۲ در حد افراد سالم داشتند.   نتیجه گیری   شیوع ژن بتا تالاسمی در نواحی جنوبی استان، از میانگین کشوری بیشتر بود. غربالگری های کنونی قبل از ازدواج در اکثر موارد قادر به شناسایی افراد هتروزیگوت هموگلوبینوپاتی ها نمی باشد لذا توصیه می شود در مناطقی که هموگلوبینوپاتی ها شایع هستند، غربالگری هموگلوبین S در برنامه غربالگری کشوری گنجانده شود.

کلیدواژه ها

Key words: Hemoglobinopathies, Thalassemia, Marriage, Iran, کلمات کلیدی : هموگلوبینوپاتی ها, تالاسمی, ازدواج, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.