تدوین الگوی مفهومی ازدواج موفق مبتنی بر سیره حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه طاهره(س)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مشاوره، دوره: 22، شماره: 87
  • کد COI اختصاصی: JR_COUN-22-87_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد خدادادی سنگده

PhD in Counseling, Assistant Professor, Department of Counseling, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran. Email: Javad.khodadadi۷@gmail.com

هلیا پرهیزکاری

Corresponding author), Master of Family Counseling, Department of Family Counseling, Refah University, Tehran, Iran. Email: H.parhizkari۵@gmail.com.

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مفهومی ازدواج موفق بر اساس سیره حضرت امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) انجام شد. روش: در این پژوهش بنیادی، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. بدین منظور، منابع مستندی مانند بحارالانوار، وسائل الشیعه و کشف الاسرار و دانشنامه فاطمی و... در زمینه سبک زندگی پیش از ازدواج، نحوه آشنایی و خواستگاری، برگزاری مراسم عروسی، رضایت زوجی و بررسی زندگی مشترک امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) مورد مطالعه قرار گرفت و به صورت هدف مند به بررسی خصائص علوی، فاطمی و سیره ایشان پیش از ازدواج و پس از ازدواج پرداخته شد. سپس روایات و سیره ایشان با تاکید بر رابطه زوجی شان، انتخاب شد. یافته ها:  یافته های به دست آمده شامل مضمون هسته ای ازدواج متعالی بود که دربرگیرنده پنج مضمون اصلی  ۱)فضائل مبتنی بر جهان بینی اسلامی ۲)فضائل فردی ۳) فضائل رابطه ای ۴)فضائل والدینی و ۵) فضائل اجتماعی بود. هریک از مضامین اصلی نیز شامل مضامین فرعی و مصادیق مرتبط با آن بود.  نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش، بیان گر این امر است که مضامین فرعی کفویت مبتنی بر جهان بینی، علاقه مندی، ازدواج آسان، صمیمیت، احترام متقابل، همدلی، تفاهم، همکاری، همراهی سیاسی و اجتماعی، مسئولیت پذیری، تعهد، قداست رابطه زوجی، رضایت زناشویی از عوامل زوجی موثر  ازدواج موفق در سیره امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) است. بر اساس عوامل شناسایی شده، مدل مفهومی ازدواج موفق بر اساس سیره زندگی امیرالمومنین(ع) و حضرت صدیقه(س) طراحی شد.

کلیدواژه ها

Successful marriage, life style of Imam Ali (A), life style of Sediqeh (SA), conceptual pattern, ازدواج موفق, سیره حضرت امیرالمومنین, سیره حضرت صدیقه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.