ارزیابی قابلیت اطمینان انواع مدل های عرض تخریب سکو در موج شکن های سکویی؛ مطالعه موردی موج شکن بندر شهید بهشتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی دریا، دوره: 19، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_MARIN-19-39_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر شابختی

School of Civil Engineering, Iran University of Science and Technology

محمد حسین خرقانی

School of Civil Engineering, Iran University of Science and Technology

چکیده

از آنجایی که روابط مختلفی برای محاسبه عرض تخریب در موج شکن سکویی ارائه گردیده است لذا ارزیابی این روابط در قالب احتمالاتی یکی از اساسی ترین مباحث مهندسی دریا می باشد. در این تحقیق قابلیت اطمینان یا مکمل آن احتمال خرابی عرض تخریب سکوی موج شکن بندر شهید بهشتی بر اساس شش مدل تورم (۲۰۰۷)، مقیم و همکاران (۲۰۱۱)، لیک اندرسن و همکاران (۲۰۱۴)، مقیم و علیزاده (۲۰۱۴)، ون در میر و سیگاردرسن (۲۰۱۶) و احسانی و همکاران (۲۰۲۰) مورد بررسی قرارگرفته است. برای محاسبه احتمال خرابی و شاخص قابلیت اطمینان از چهار روش اولین مرتبه قابلیت اطمینان FORM، دومین مرتبه قابلیت اطمینان SORM، نمونه گیری مونته کارلو Monte Carlo (MCS) و نمونه گیری با اهمیت Important Sampling (IS) استفاده شده و احتمال خرابی سکوی موج شکن مورد مطالعه در حالت عمق آب حداکثر و ارتفاع موج با دوره بازگشت ۱۰۰ ساله بر اساس مدل های مختلف ذکرشده تعیین گردیده است. نتایج نشان می دهد که روش MCS بالاترین احتمال خرابی را در مدل مقیم و همکاران (۲۰۱۱) با مقدار حدود ۶۹/۰ و کمترین مقدار را در مدل تورم (۲۰۰۷) با مقدار نزدیک ۲۹/۰ ارائه می نماید. بعلاوه مدل ون در میر و سیگاردرسن (۲۰۱۶) و مدل مقیم و علیزاده (۲۰۱۴) به ترتیب با مقدار ۵۷/۰ و ۵۰/۰ و مدل لیک اندرسن و همکاران (۲۰۱۴) و مدل احسانی و همکاران (۲۰۲۰) به ترتیب با مقدار ۴۲/۰ و ۳۸/۰ بیشترین و کمترین احتمال خرابی را ارائه می نمایند. بدین ترتیب نتایج به دست آمده نشان می دهد که مدل های احسانی و همکاران (۲۰۲۰) و تورم (۲۰۰۷) که برای موج شکن های ایسلندی توسعه پیدا کرده اند دارای کمترین مقدار احتمال خرابی بوده و مدل های مقیم و همکاران (۲۰۱۱) و مقیم و علیزاده (۲۰۱۴) که برای موج شکن های شکل پذیر ارائه شده اند، بیشترین احتمال خرابی را ارائه می نمایند. در ادامه آنالیز حساسیت انجام گرفته و تاثیر متغیرهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

Berm breakwater, Reliability analysis, Sensitivity analysis, Recession models, موج شکن های سکویی, تحلیل قابلیت اطمینان, تحلیل حساسیت, مدل های عرض تخریب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.