بررسی و تحلیل رمان «دوردست های مبهم» از سید محسن نکومنش فرد بر اساس نظریه فرهنگ پذیری«جان بری»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اجتماعیات در ادب فارسی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SIPL-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهبود فاضلی

Department of Persian Language and Literature, Faculty of Literature, Al-Zahra University, Tehran, Iran

فخرالسادات ملک بنادکی

Department of Persian Language and Literature, Faculty of Literature, Al-Zahra University, Tehran, Iran

چکیده

این پژوهش یکی از رمان­های معاصر فارسی با موضوع مهاجرت را بر اساس نظریه فرهنگ­پذیری «جان بری» بررسی می­کند. مناسبات فرهنگی میان اجتماعات مختلف و چندفرهنگی چارچوب اصلی ادبیات مهاجرت است که چالش­های هویتی و فرهنگی در جامعه میزبان را نیز در برمی­گیرد.«بری» فرهنگ­پذیری را فرایندی می­داند که افراد به کمک آن در یک محیط فرهنگی جدید با زندگی سازگار می­شوندو این موضوع به چگونگی ارتباط فرد مهاجر با فرهنگ اصلی خود و فرهنگ جامعه مقصد بستگی دارد. وی چهار استراتژی برای مهاجر در نظر می گیرد: یکپارچگی، همانندگردی، جدایی و حاشیه نشینی. البته در انتخاب راهبرد فرهنگ­پذیری نگرش مهاجر و نگرش جامعه پذیرنده بسیار مهم و موثر است. هدف این تحقیق بررسی رفتارهای فرهنگ­پذیری مهاجران و چگونگی برخورد جامعه میزبان در رمان «دوردست­های مبهم» از محسن نکومنش­فرد است و به این پرسش پاسخ می دهد که شخصیت­های این رمان در برخورد با جامعه میزبان کدام یک از روش­های یادشده را در پیش می­گیرند؟ نتیجه به دست آمده نشان می­دهد که سرعت و شدت فرهنگ­پذیری در افراد مختلف متفاوت است و پذیرش مهاجران با افزایش فاصله فرهنگی کاهش می یابد. همچنین در مسئله فرهنگ­پذیری دیدگاه جامعه میزبان به مهاجران نیز بسیار مهم و اساسی تلقی می­شود. رفتارهای جامعه میزبان، چگونگی سازگاری یک مهاجر و نوع فرهنگ­پذیری او را تعیین می­کند. پذیرش نامطلوب میزبان برای مهاجران ایجاد محدودیت کرده و باعث بحران هویت و سلب آرامش و امنیت آنان می­شود، بنابراین استراتژی مهاجران در این کشورها اغلب شیوه­ جدایی و یا حاشیه­نشینی است؛ اما استراتژی همانندگردی اولویت فرهنگ­پذیری در مهاجران نسل دوم است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.