ارزیابی تنوع ژنتیکی کدو حلوایی با استفاده از نشانگر ISSR

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: زیست فناوری گیاهان دارویی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMPBZ-3-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه حاتمی

Master student, SANRU

سید کمال کاظمی تبار

Associate Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Sari Agriculture and Natural Resources University

غفار کیانی

Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Sari Agriculture and Natural Resources University

رضا اسماعیل زاده کناری

Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Sari Agriculture and Natural Resources University

چکیده

کدو گیاهی از خانوادهCucurbitaceae  با دانه های روغنی می باشد. این جنس دارای ۱۰ گونه گیاهی است که ۵ گونه دارای اهمیت زراعی هستند. سه گونه C. Pepo، C. Moschataو  C. Maximaاز اهمیت بیشتری برخوردارند .هدف از این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی در ۳۰ ژنوتیپ از ۳ جمعیت کدو حلوایی براساس نشانگر های ISSRمی باشد. برای این منظور ۴ آغازگر که دارای توالی های ساده تکراری(ریزماهواره) بودند، بکار گرفته شد، در این بررسی ۷۲ مکان ژنی امتیاز بندی شدند که از این تعداد ۷۲ مکان چند شکلی نشان دادند که درصد پلی موفیسم آن ۱۰۰ درصد برآورد گردید. برای ارزیابی شباهت ژنتیکی میان توده ها از تحلیل خوشه ای با استفاده از تشابه جاکارد با روش UPGMA استفاده گردید. میانگین فاصله ژنتیکی ژنوتیپ ها (توسط ضریب تشابه جاکارد)۰.۷۷ و میانگین محتوای اطلاعات چند شکل (PIC) ۰.۴۷ بود. که آغازگر ISSR۱۱ بالاترین مقدار PIC (۰.۵۰) را دارا بود. بررسی دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای تنوع بالایی را در بین ژنوتیپ ها مورد مطالعه نشان داد. بیشترین فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ ها R۳۰، R۱۱ و R۱۴ و کمترین فاصله ژنتیکی بین R۲۴ و R۲۷ بود. نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگر ISSR بطور موثری می توانند برای مطالعه تنوع ژنتیکی کدو حلوایی استفاده شود و از میان آغازگرهای استفاده شده، آغازگر ISSR۱۱ ((GA)۸ G) مناسب ترین آغازگر برای مطالعات بعدی تشخیص داده شد.

کلیدواژه ها

squash, genetic variation, ISSR markers

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.